Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întâlnirea cu studenţii români din Italia

16:00 | 28 Aprilie 2015

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marți, 28 aprilie a.c., la Roma, cu studenți români din Italia, la Accademia di Romania.

Vă prezentăm în continuare textul discursului susţinut cu acest prilej:


„Domnule director,
Doamnă ambasador,
Stimați invitați,
Dragi studenţi,
Doamnelor și domnilor,

Prezența mea astăzi, aici, este legată de importanța pe care o acord învățământului, culturii și diplomației publice, lucru la care voi reveni spre sfârșitul alocuțiunii mele.

Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, aici, la Accademia di Romania. Cu ocazia acestei vizite în Italia am ţinut să întâlnesc, pe lângă înalţi oficiali italieni – pe care i-am întâlnit, cât mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii românești. Pe mulți i-am întâlnit deja aseară.

Întâlnirea noastră de azi, în sediul Accademiei di Romania, are o încărcătură simbolică importantă. Accademia este o instituție prestigioasă și o punte de legătură între cultura românească și cea italiană. Dumneavoastră, studenții, fie că sunteţi bursierii “Vasile Pârvan” sau "Erasmus" sau beneficiarii altor burse de studiu, prin formarea dumneavoastră academică și profesională sunteţi pe cale să deveniţi viitoare elite ale României. Acesta este un lucru foarte bun. Ştiu că numărul românilor aflaţi la studii în Italia este extrem de ridicat, iar prin întâlnirea cu dumneavoastră doresc să le transmit tuturor studenţilor români un mesaj de încurajare și apreciere.

Iar astăzi am avut marea bucurie, când m-am întâlnit cu primul ministru Matteo Renzi, să aflu că și domnia sa dorește să existe un număr mai mare de studenți români în Italia, lucru cu care am fost perfect de acord.

Eu cred în forța pe care educația și cultura o au pentru dezvoltarea unei societăți și viitorul unei națiuni. Avem multe lucruri de reconstruit în România. Se vorbește foarte mult despre cât de necesară este reformarea educației. Și este necesară. Cred cu tărie acest lucru.

Dar mai cred ceva. Că acest proces începe de la recâștigarea respectului în societate pentru tot ce înseamnă educație și cultură. De la înțelegerea faptului că acestea sunt motoare ale dezvoltării, că ele duc societatea înainte, că de aici ne extragem modelele. Prin întâlnirile mele din ultimele luni, prin evenimentele la care am participat și gesturile pe care le-am făcut am vrut să trasmit acest mesaj.

I-am încurajat pe tineri, și nu numai pe ei, să redescopere importanța lecturii, a cunoașterii istoriei, să prețuiască instituțiile de cultură. Trebuie să reașezăm educația și cultura la locul potrivit în ierarhia lucrurilor care contează pentru succesul unui individ dar și al unei societăți. Fără o asemenea schimbare de abordare, mai facem mâine o lege, cum s-au mai făcut atâtea, care nu duce la niciun rezultat. Mai adoptăm câte o măsură de conjunctură, care mai mult încurcă lucrurile, mai semnăm un pact pe care nu-l respectă nimeni.

Vreau să scoatem la suprafață excelența, munca asiduă și determinarea, să le prețuim, să punem în lumina reflectoarelor și pe cei care le întruchipează. De aceea mă bucur, cu atât mai mult, să fiu alături de voi astăzi.

Și în această circumstanță nu pot să nu spun câteva cuvinte și despre instituția de care sunteți legați, de ICR. Institutul Cultural Român este o instituție care ține de ceea ce numim diplomație publică. Este o instituție creată pentru a duce imaginea pozitivă a României mai departe, pentru a arăta unei lumi întregi care este valoarea enormă a culturii românești, care sunt valorile noastre, care sunt credințele noastre. Toate acestea nu se fac ușor, toate acestea se fac cu oameni dăruiți și cu proiecte bine gândite, îndrăznețe și vizibile. Din acest motiv, ceea ce se întâmplă chiar în aceste zile la ICR, unde tocmai pe șest se schimbă conducerea, mă îngrijorează. Eu cred că ar fi nevoie de o dezbatere publică pentru a reuși împreună să vedem ce dorim de fapt de la ICR, cum vrem să structurăm Institutul Cultural Român, cum vrem să-l facem performant în sensul menționat. Este nevoie de profesioniști, de oameni care știu cum se construiește un proiect cultural, de oameni care știu ce înseamnă managementul cultural în secolul XXI. Și, după ce știm toate aceste lucruri, poate reușim să extragem ICR-ul din zona trocurilor politice și să-l introducem în zona diplomației publice.

Vă mulțumesc pentru atenție, mă bucur mult că ați venit astăzi, aici, la această întâlnire. Vă doresc mult, mult succes!”