Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Franța

20:20 | 26 noiembrie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 26 noiembrie a.c., la sediul Ambasadei României la Paris, o declarație de presă, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din Franța.

 

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara! Bine ați venit aici, la această sărbătoare, la ambasada noastră din Paris. Abia aștept să deschidem mâine, împreună cu Președintele Macron, Sezonul româno-francez, un sezon cultural pentru care s-a lucrat mult și bine.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, cum vedeți conflictul dintre Rusia și Ucraina, și cum ne poate afecta pe noi, România?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Încă de la început am solicitat să fiu informat despre întreaga evoluție și așa s-a întâmplat. Serviciile noastre m-au ținut la curent în timp real. O reacție oficială a României a fost emisă de Ministerul Afacerilor Externe după consultare prealabilă cu noi și, în continuare, evident că urmărim cu foarte, foarte mare atenție și în timp real evoluțiile din Ucraina și, sigur, din zona strâmtorii Kerci, unde s-a produs acel incident. Noi suntem pregătiți pentru orice scenariu, pentru orice măsură, dar, așa cum și aliații noștri din NATO, și prietenii noștri din Uniunea Europeană au afirmat, și noi suntem de aceeași părere, am adresat rugămintea părților implicate să trateze cu calm incidentul, să se meargă spre detensionare și, în acest fel, lucrurile pot mult mai ușor să revină la normalitate. În acest moment urmărim în continuare ce se întâmplă și vom fi pregătiți să reacționăm proporțional. Însă, în final, pot să spun că, pentru români, nu există niciun motiv de îngrijorare.

Jurnalist: Ați avut o discuție  și cu domnul președinte Poroșenko?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Dacă aveți alte întrebări...

Jurnalist: În legătură cu situația din țară, cei doi miniștri care au fost remaniați și-au dat demisia. Când veți lua o decizie în privința numirilor?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Așa cum am spus, după sărbătorile dedicate Zilei Naționale. Nu am absolut deloc de gând în aceste zile de sărbătoare să avem discuții pe aceste teme neplăcute, de remanieri și diferite diferenduri pe care le au unii cu alții.

Jurnalist: Cei de la PSD i-au dat domnului ministru Tudorel Toader o misiune, să întocmească eventual o sesizare privind un eventual conflict la Curtea Constituţională. Cum vedeți această posibilitate?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: În niciun fel. Deocamdată Guvernul mi-a făcut o solicitare și am spus că o să răspund după 1 decembrie. Dacă dumnealor se grăbesc peste măsură, îi privește. Însă eu sunt într-un termen foarte rezonabil de răspuns. Curtea Constituțională practic nu are ce să spună aici.

Jurnalist: Cei de la PSD consideră că blocați Guvernul în acest moment.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, Guvernul nu este deloc blocat. Guvernul nu lucrează fiindcă au alte treburi, probabil. Guvernul este complet și, cum am mai spus, nu au decât să își facă treaba. Vă mulțumesc! Vă doresc o seară frumoasă, aici, la Ambasada de la Paris!