Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Republica Polonă

17:00 | 12 Martie 2015 | Polonia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 12 martie a.c., la Varșovia (Republica Polonă), cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Polonia.

Vă prezentăm textul alocuţiunii susţinute cu acest prilej:

„Domnule ambasador,
Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor,
Este o bucurie să fiu astăzi alături de dumneavoastră, după ce am avut ocazia, recent, să stau de vorbă cu reprezentanți ai comunității de români din Franța și din Germania. Intenția mea este ca, peste tot unde merg, să întâlnesc cât mai mulți dintre concetățenii noștri, care trăiesc și muncesc departe de casă. Ca Președinte al tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei, vreau să-i cunosc, să-i ascult și să le spun că îi respect și îi prețuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastră să se facă auzit, vreau să știu care sunt problemele cu care se confruntă comunitățile de români din diaspora. Și îmi doresc ca în urma consolidării parteneriatelor externe ale României, să existe beneficii concrete: un spațiu mai sigur și mai multe oportunități pentru toți.

Prezența mea astăzi aici reprezintă o componentă esențială a politicii externe pe care mi-am asumat-o - o politică transparentă și eficientă, apropiată de cetățenii români, oriunde trăiesc aceștia. Vreau ca toți românii să fie bine reprezentați peste hotare, iar între autorități și cetățeni să existe o relație bazată pe respect. Este rolul autorităților să se asigure că drepturile și libertățile românilor, ca cetățeni europeni, sunt protejate, dar și să vină în sprijinul lor. Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecați, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenței la o națiune și identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment și să vă susținem în afirmarea propriei identități spirituale și culturale, în păstrarea tradițiilor proprii.

Doamnelor și domnilor,
După ani de dezamăgiri și nereușite, vă spun astăzi cu toată sinceritatea că vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim; un loc în care ne vom bucura să trăim, din care nu vom mai fi tentați să plecăm și la care dumneavoastră vă veți putea întoarce cu inima deschisă. Oricâte eforturi și sacrificii ar cere, vom reuși cu viziune, calm și răbdare să clădim o societate românească în care să primeze valorile democratice, încrederea în instituții și în statul de drept, toleranța, respectul pentru muncă, educație, cultură. Această reconstrucție a început deja. Am pornit procesul deloc simplu, dar necesar, de schimbare a modului în care arată politica românească și de reformare a instituțiilor politice. Fără îndoială, la acest capitol un aspect esențial îl reprezintă asigurarea condițiilor pentru participarea la vot a românilor din diaspora.

În încheiere, vreau să mulțumesc. Dumneavoastră ne reprezentați în Polonia, sunteți adevărați emisari ai României. Prin ceea ce faceți zi de zi, prin munca, profesionalismul și devotamentul cu care vă desfășurați activitatea aici, contribuiți din plin la construcția renumelui țării noastre, iar pentru acest lucru vă suntem recunoscători. Vă mulţumesc!”