Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Milano

19:00 | 14 Mai 2015 | Italia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a vizitat joi, 14 mai a.c., Pavilionul României din cadrul Expoziției Universale Milano 2015, prilej cu care a susținut următoarea declarație:

Vă prezentăm textul alocuţiunii susţinute cu acest prilej:

„Stimate domnule primar,
Onorat reprezentant al Prefecturii,
Stimată doamnă ambasador,
Stimate domnule consul general,
Preacucernici părinţi,
Doamnelor și domnilor,
Dragi români,
Bine v-am găsit! Domnule primar, onorată asistenţă, noi am venit astăzi să vizităm Expoziţia Mondială Milano 2015 și, sincer, n-am știut că sunt primul Președinte european, dar cred că este o poziţie care reprezintă cum se vede comunitatea românească în Milano. Domnule primar, vă felicit pentru această expoziţie! În calitate de fost primar al unui oraș european, cred că pot să apreciez impactul unui astfel de megaeveniment asupra comunităţii milaneze și asupra împrejurimii orașului Milano. Orașul Milano - unul din marile orașe europene, cu un trecut mare și, după cum se vede, cu un viitor pe măsură. Domnule primar, Milano a fost, în afară de orașul meu, evident, unul din preferatele mele încă cu mult timp să vin în vizită în calitate oficială. Mulţi dintre cei prezenţi astăzi aici vin din comunitatea românească din Milano, mulţi alţii vin din comunităţile românești din nordul Italiei. Dumneavoastră, domnule primar, conduceţi un oraș care de mult timp a înţeles că diversitatea etnică, culturală, religioasă, nu este o ameninţare, ci o șansă de dezvoltare. Vă doresc mult succes și fiţi sigur că o să mai vin pe aici!

Venind dinspre ţară spre Italia - pentru a doua oară în decurs de câteva săptămâni - m-am gândit ce reprezintă acest drum. Este drumul pe care îl fac peste un milion dintre compatrioţii mei, atunci când vin acasă de sărbători sau ca să-și vadă familia. Este drumul care îi desparte de casă. Peste un milion de români au plecat să trăiască și muncească în Italia pentru că ţara lor, în care s-au născut și pe care o iubesc, nu le-a putut oferi șanse mai bune. Și la fel ca ei, mulţi alţii aflaţi în toate colţurile Europei și ale lumii. Vă vorbesc vouă, astăzi, faţă-n faţă. Dar prin intermediul vostru le vorbesc tuturor acestor compatrioţi ai noștri.

Vă mulţumesc că sunteţi aici și vă spun cu toată deschiderea: știu că aveţi speranţe mari, știu că după ani de deziluzii timpul nu mai are răbdare și că aveţi așteptări de la mine. Le înţeleg și încerc să răspund la ele. Poate nu în modul consacrat în ultimii 25 de ani în politica românească. Dar cu siguranţă voi răspunde la ele în modul meu, pe care îl cunoașteţi deja și pentru care mi-aţi acordat încrederea: păstrând niște principii și valori și onorând promisiunea de a face o altfel de politică.

Doamnelor și domnilor,
Unul dintre drepturile fundamentale este acela de a alege și a fi ales. Nu întâmplător am susţinut schimbarea legislaţiei electorale. Acesta este un prim pas în reformarea instituţiilor politice. Esenţial, dar nu suficient. Efortul modificărilor legislative va trebui dublat de reformarea internă a partidelor și de alt mod de selecţie. Tocmai de aceea, nu voi înceta să vorbesc public despre nevoia de a avea oameni politici integri, bine pregătiţi și care înţeleg că sunt în serviciul public. Îmi doresc să readucem onoarea și decenţa în politica românească. Dar acestea nu sunt lucruri care se pot scrie într-o lege sau impune de către cineva. Ele se vor câștiga în timp prin efortul nostru comun și consecvent, al meu ca Președinte și al dumneavoastră celor care credeţi într-o altfel de politică.

Vreau să mă refer aici și la o lege pe care toate partidele au promis că o vor adopta: cea privind votul românilor din diaspora, respectiv votul prin corespondenţă. Și este momentul s-o spun direct: sunt nemulţumit de modul în care este gestionat acest proiect. În cazul celorlalte legi care privesc partidele politice, finanţarea lor sau alegerile s-au făcut progrese care trebuie recunoscute. În acest caz, din păcate, se bate pasul pe loc. Voi discuta cu partidele politice din nou și o voi face de atâtea ori de câte va fi nevoie pentru a mișca acest proiect important și pentru dumneavoastră, și pentru mine și pentru toţi alegătorii.

Dragii mei,
Unul dintre lucrurile importante pentru mine ca Președinte este să apăr lucrurile care ne definesc ca stat și ca naţiune. Pentru unii dintre români acestea sunt resursele naturale, pădurile, de exemplu, pentru alţii instituţiile de educaţie și cultură, pentru alţii patrimoniul, pentru alţii domeniile noastre de excelenţă. Şi la fel de important pentru mine este să promovez valorile naţionale, simbolurile noastre și oamenii care le reprezintă, oriunde s-ar afla ei. Sunt aici, în Italia, români care au devenit lideri în comunităţile lor, care sunt preţuiţi și recunoscuţi pentru contribuţia în diferite domenii. Fiecare dintre voi, cei care munciţi sau studiaţi aici cu trudă și onestitate, ne reprezentaţi și faceţi cinste României.

Vă mulţumesc încă o dată pentru toate acestea și contez pe voi să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am propus pentru România!”