Declaraţie de presă susţinută de Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi

15:00 | 24 noiembrie 2016

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a susținut joi, 24 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

 

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

„Bună ziua!

Vă mulțumesc pentru că ați venit la această declarație de presă. Subiectul îl reprezintă câteva dintre acțiunile importante aflate în agenda domnului Președinte Klaus Iohannis, în perioada imediat următoare. V-aș da, pentru început, două repere: ședința CSAT și manifestările dedicate Zilei Naționale, pe data de 1 Decembrie.

Să încep cu ședința CSAT, despre acest subiect aș vrea să fac câteva precizări, se va desfășura săptămâna viitoare marți, la ora 11:00, la Palatul Cotroceni și, tocmai pentru rigurozitate, ca de obicei, aș da citire ordinii de zi: măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional în perioada octombrie 2015 - septembrie 2016; Strategia de acţiune, pe termen mediu şi lung, privind relaţia României cu Republica Moldova; Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2017; Planul naţional de priorităţi informative pentru anul 2017; Stadiul implementării Strategiei naţionale de apărare a ţării, pentru perioada 2015-2019; Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2017. În cadrul şedinţei, ca de obicei, vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională și, tot ca de obicei, va exista o formulă de informare la finalul acestei ședințe.

Aș merge mai departe și v-am anunțat că vă voi da detalii despre manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Mai întâi pot să vă anunț că primul moment va fi parada militară, care va începe la ora 11:00, la Arcul de Triumf. Vor fi defilări ale detașamentelor de militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, cât și militari din țări partenere aliate. Important de precizat și, aș sublinia aici, parada de anul acesta este organizată în contextul Centenarului intrării României în Primul Război Mondial și va fi centrat pe prezentare de tehnică militară esențială în dotarea sistemului național de apărare.”

Al doilea moment important al manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, Zilei de 1 Decembrie, reprezintă recepţia de aici de la Palatul Cotroceni. Această recepţie va începe la ora 18:00 şi va fi găzduită de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis.

Pentru că au existat tot felul de cifre vehiculate în spaţiul public, simt nevoia să fac această precizare: au fost invitate 600 de persoane la Parada militară şi 500 de persoane la recepţie. Acestea au fost informaţiile pe care am vrut eu să vi le precizez, dacă există din partea dumneavoastră întrebări, sunt aici pentru a le răspunde.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media: 

Jurnalist: O primă întrebare ar fi în legătură cu un eveniment care are loc mâine în legătură cu sărbătorirea a 150 de ani de la prima Constituţie, un eveniment organizat de Curtea Constituţională şi de Parlament, la care a fost invitat şi Preşedintele, dar nu va participa din câte am înțeles. Dacă puteţi să ne spuneţi dacă participă şi dacă nu, care este motivul?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Este adevărat, există o serie de evenimente festive organizate de Curtea Constituţională în această perioadă dar, aşa cum ştim cu toţii, Ziua Constituţiei este pe 8 decembrie. Tocmai de aceea, domnul Preşedinte Klaus Iohannis va fi prezent la Curtea Constituţională pe data de 8 decembrie, prilej cu care va susţine şi o alocuţiune.

Jurnalist: Nu există un alt motiv pentru care nu va fi prezent mâine la Patriarhie, acolo unde este și Premierul Cioloș?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Nu.

Jurnalist: În legătură cu programul pe care l-aţi comunicat şi cu şedinţa CSAT, vorbeaţi de măsuri adoptate în ceea ce priveşte regimul de sancţiuni internaționale, aici ne referim la măsurile adoptate, sancțiunile economice împotriva Rusiei?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Precizările pe care le fac de obicei atunci când este vorba despre o şedinţă CSAT le cunoaşteţi, mă limitez la programul oficial pe care îl prezentăm. Ştiţi care este statutul acestor şedinţe, aşadar, informaţii suplimentare, în măsura în care acestea vor fi făcute publice, vor fi comunicate de către presă la finalul şedinţei CSAT şi v-am anunţat că va exista o formulă de comunicare, pe care vă vom face cunoscută la momentul respectiv.

Jurnalist: Preşedintele Senatului Călin Popescu a fost invitat la recepţie, dar şi la Paradă? Şi aceeaşi întrebare referitor la Liviu Dragnea, sau Victor Ponta, sau Gabriela Firea?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Am văzut că există tot felul de discuţii în spațiul public referitoare la acest subiect şi ţin să precizez, încă de la început, faptul că nu voi face referire la anumite persoane, nu voi face referire la anumite nume, pentru că nu despre asta este vorba. Este vorba despre nişte criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitaţi şi nu pot să vă ascund, şi nici nu vreau să vă ascund, faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul, bineînţeles că, în primul rând, este vorba despre criteriul ca acea persoană să deţină o funcție în stat, dar, de asemenea, să respecte şi nişte criterii de integritate, iar aici vorbim, desigur, despre inexistenţa unor probleme penale.

Jurnalist: Deci clar politicienii sau persoanele care au probleme penale nu vor fi prezente la eveniment?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Răspunsul meu este foarte clar, din acest punct de vedere, că există acest criteriu şi suntem foarte transparenţi în a-l comunica.

Jurnalist: Invitaţiile au fost făcute în aşa fel încât persoanele invitate să nu fie însoţite. Se respectă această regulă atât la recepţie, cât şi la paradă?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Da, sunt nişte formulări ale structurii de organizare, care ţin pur și simplu de modul în care a fost construită ideea organizării, la nivel instituţional, de data aceasta.

Jurnalist: Ieri au existat trei solicitări în ceea ce priveşte trei miniştri. Puteţi să ne spuneţi dacă domnul Preşedinte a luat o decizie în acest caz?

Purtătorul de cuvânt al Președintelui României: Am anunţat încă de aseară că aceste solicitări au ajuns aici, pe masa domnului Preşedinte. Știţi foarte bine că într-un astfel de caz sunt o serie de elemente care ţin de proceduri tehnice, de analiza dosarelor respective şi, cu siguranţă, în momentul în care va exista o decizie din partea domnului Preşedinte, transparent şi foarte rapid vă va fi comunicată, aşa cum facem de obicei.

Vă mulţumesc foarte mult şi vă urez în continuare o zi uşoară!