Vizita de stat în România, la invitaţia Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a Președintelui Republicii Slovace, domnul Andrej Kiska

07 octombrie 2016

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va primi luni, 10 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Republicii Slovace, domnul Andrej Kiska, cu ocazia vizitei de stat pe care acesta o efectuează în țara noastră în perioada 10-11 octombrie a.c., la invitația Președintelui României.

Obiectivul principal al vizitei îl reprezintă consolidarea dinamicii pozitive a relaţiei dintre România și Slovacia, la nivel politic, economic şi sectorial, precum şi a cooperării pe temele europene de actualitate, într-un context marcat de numeroase provocări.

Astfel, cei doi înalți oficiali vor discuta şi decide noi modalităţi de întărire a excelentei relaţii politice bilaterale. În ceea ce priveşte componenta economică a relaţiei, Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea consolidării în continuare a acesteia, plecând de la recordul istoric al schimburilor comerciale atins în 2015, de 2,4 miliarde de euro, şi aflate în creştere. Cei doi Președinți vor deschide, de altfel, în data de 11 octombrie a.c., Forumul de afaceri româno-slovac, ocazie cu care vor fi transmise mesaje de stimulare a mediului de afaceri din cele două state pentru dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor bilaterale economice, inclusiv a investiţiilor.

Președintele României va evidenția totodată rolul catalizator al prezenței minorităţii slovace în țara noastră în aprofundarea relațiilor bilaterale. Totodată, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Andrej Kiska se vor întâlni marți, 11 octombrie a.c., la Nădlac, cu reprezentanţii comunității slovace din România, exemplu elocvent de bună integrare în societatea românească şi de succes al modelului intercultural românesc.

Ținând cont că Slovacia deține, în acest semestru, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, discuțiile se vor axa, prioritar, pe agenda europeană. Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta viziunea României referitoare la procesul de reflecție cu privire la viitorul Europei, lansat la Summitul informal de la Bratislava din 16 septembrie. Cei doi Președinți vor avea, de asemenea, un schimb extins de opinii cu privire la celelalte teme europene și regionale de actualitate, inclusiv politica Uniunii Europene de extindere și raportarea la Vecinătatea Estică.

În planul cooperării în cadrul NATO, Președintele României va reitera necesitatea menținerii atenției Alianţei asupra regiunii Mării Negre, componentă importantă a securităţii euro-atlantice, îndeosebi în contextul provocărilor de securitate din regiune. Discuțiile vor viza, de asemenea, alte subiecte de actualitate ale agendei internaționale, inclusiv situația din Orientul Mijlociu.

Detalii privind programul comun al Preşedintelui României și al Președintelui Republicii Slovace pot fi vizualizate la următorul link.