Primirea Președintelui Băncii Europene de Investiții, domnul Werner Hoyer

05 aprilie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit vineri, 5 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, vizita delegației Băncii Europene de Investiții (BEI), conduse de Președintele BEI, domnul Werner Hoyer.

Subiectele de discuție au fost legate de dosarele relevante pentru activitatea Băncii Europene de Investiții gestionate de Președinția României la Consiliul UE şi de prioritățile activității BEI.

Președintele României a exprimat aprecierea pentru activitatea desfăşurată de BEI în țara noastră.

În ceea ce privește Președinția României la Consiliul UE, Preşedintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că Summitul de la Sibiu, care va avea loc la data de 9 mai, va fi o excelentă ocazie pentru ca liderii europeni să poată defini prioritățile strategice ale Uniunii pentru următorii 5 ani. În acest context, Președintele României s-a pronunțat pentru acordarea unei importanțe sporite planificării strategice și identificării de soluții conectate la realitățile economice.

Domnul Werner Hoyer a apreciat modul în care România a gestionat dosare care au legătură cu activitatea BEI, unele dintre acestea fiind finalizate cu succes, iar altele fiind într-un stadiu avansat de negociere.

În cadrul discuțiilor, au fost evaluate rezultatele cooperării economice dintre România și BEI și au fost menționate orientările viitoare ale activităților Grupului BEI, în special în ceea ce privește dezvoltarea economică și socială sustenabilă.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a accentuat necesitatea atragerii sectorului privat în procesul de combatere a schimbărilor climatice.

Totodată, Președintele României a subliniat importanța sprijinului acordat de BEI diferitelor sectoare de activitate, exprimând interesul în legătură cu susținerea domeniului educației de către sectorul privat.

În cadrul întrevederii, s-a discutat, de asemenea, despre procesul Brexit, Președintele BEI remarcând că retragerea Marii Britanii din UE va avea un impact puternic asupra activității Băncii Europene de Investiții.