Primirea de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a miniştrilor afacerilor externe din Republica Polonă, domnul Jacek Czaputowicz, Republica Turcia, domnul Mevlut Çavuşoğlu, şi România, domnul Teodor Meleşcanu

11 Septembrie 2018

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a primit marţi, 11 septembrie a.c., pe miniştrii afacerilor externe din Republica Polonă, domnul Jacek Czaputowicz, şi Republica Turcia, domnul Mevlüt Çavuşoğlu, însoţiţi de omologul lor român, domnul Teodor Meleşcanu, cu prilejul participării acestora la lucrările Trilateralei informale pe teme de securitate România- Polonia-Turcia, organizate în cursul acestei zile, la Bucureşti.

Discuţiile au vizat principalele modalități de cooperare în acest format, lansat la inițiativa României în anul 2012, pentru avansarea agendei de securitate regională şi internaţională, pornind de la principalele concluzii ale Summitului NATO de la Bruxelles, din iulie 2018.

Preşedintele României a evocat rolul esenţial al Alianţei în gestionarea provocărilor actuale şi a evidenţiat importanţa contribuţiei comune a celor trei state, care sunt cele mai mari state aliate de pe Flancul Estic al NATO, la îndeplinirea obiectivelor Alianței Nord-Atlantice. Având în vedere magnitudinea şi complexitatea acestor provocări, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa legăturii transatlantice, precum şi a unităţii şi solidarităţii aliate.

Totodată, Preşedintele României a salutat progresele înregistrate în consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare, inclusiv în ceea ce priveşte întărirea securităţii Flancului Estic şi a regiunii Mării Negre, şi a subliniat necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel și a reconfirmat angajamentul ţării noastre de a contribui activ la aceste demersuri, precum şi la programele de asistenţă destinate statelor partenere.

În ceea ce priveşte partenerii estici, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea menţinerii unui dialog intens cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul relaţiei acestor state cu NATO. Astfel, Președintele României a încurajat valorificarea mecanismelor de cooperare instituțională dintre Alianța Nord-Atlantică și aceste state partenere, în vederea sprijinirii acestora în consolidarea procesului de reforme și a sporirii rezilienței în confruntarea cu amenințările de securitate actuale. Președintele Klaus Iohannis a arătat în egală măsură importanţa pentru România a integrării europene a Balcanilor de Vest, respectiv a Parteneriatului Estic.

De asemenea, Preşedintele României a reconfirmat angajamentul ţării noaste pentru continuarea eforturilor de combatere a terorismului, inclusiv printr-o cooperare mai strânsă între NATO și Uniunea Europeană, subliniind, totodată, importanța pe care o au evoluţiile cu privire la Siria, atât din punct de vedere securitar, cât şi al efectelor cu privire la problematica migraţiei. În ceea ce privește Iniţiativa celor Trei Mări, Preşedintele României a evidențiat potenţialul Iniţiativei ca instrument de stimulare a unei relaţii transatlantice puternice, prin implicarea UE şi SUA în susţinerea obiectivelor Summitului de săptămâna viitoare.

Miniştrii de externe polon şi turc au subliniat, în cadrul discuţiilor, importanţa formatului trilateral, au arătat că România este un aliat şi un partener de încredere, cu care împărtăşesc evaluări de securitate similare şi au exprimat deplină susţinere pentru obiectivele viitoare Președinții române a Consiliului UE. De asemenea, cei doi miniștri au împărtăşit evaluările lor cu privire la rezultatele Summitului NATO din luna iulie.

Ministrul Jacek Czaputowicz a exprimat susținerea pentru o relație transatlantică puternică și aprecierea pentru implicarea personală a Președintelui Klaus Iohannis în stimularea sinergiilor și a unei cooperări sporite în măsură să aducă beneficii pentru securitatea și dezvoltarea regiunii, prin intermediul acestui format trilateral de cooperare, al Inițiativei celor Trei Mări și prin intermediul Formatului București (B9). Totodată, ministrul de externe polon a exprimat speranța că mandatul viitor al Președinției române a Consiliului Uniunii Europene va consolida sprijinul pentru partenerii din vecinătatea estică și din Balcanii de Vest.

Ministrul Mevlüt Çavuşoğlu a evidențiat aprecierea pentru acest format trilateral de dialog și consultare, care și-a dovedit utilitatea în timp, contribuind la o înțelegere mai bună a amenințărilor la adresa securității regionale, în special cele ce privesc terorismul. De asemenea, ministrul de externe turc a subliniat dorința Turciei pentru menținerea unei relații transatlantice solide, respectiv pentru o relaţie UE-NATO de succes.