Primirea de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, doamna Federica Mogherini

07 octombrie 2016

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit-o vineri, 7 octombrie a.c., pe doamna Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile din vecinătatea estică şi sudică a Uniunii Europene, cu precădere situaţia din Republica Moldova şi dosarul sirian, cât și despre migrație și răspunsurile UE la acest fenomen. Totodată, procesul de aplicare a Strategiei Globale a Uniunii Europene pentru Politică Externă și de Securitate și reprezentarea României la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă au fost alte subiecte abordate.

În ceea ce privește Republica Moldova, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța continuării sprijinului politic, financiar și tehnic din partea Uniunii Europene și a statelor membre, în vederea asigurării unui viitor european pentru această țară. De asemenea, a subliniat relevanța reflectării adecvate la nivel local a mesajului de angajament al UE cu Republica Moldova. Cei doi înalţi oficiali au convenit o abordare comună în ceea ce privește sprijinirea consolidării instituțiilor publice, a unei vieţi democratice solide și pentru continuarea pe această bază a parcursului european.

Referitor la conflictul din Siria, atât Președintele României, cât și Înaltul Reprezentant al UE au fost de acord asupra necesităţii unei rezolvări pe cale pașnică, diplomatică, opțiunea militară nefiind o soluție viabilă. Preşedintele Iohannis a subliniat că România sprijină eforturile Uniunii Europene de implicare în procesul de soluţionare, evocând inclusiv posibilităţile de acţiune prin intermediul ambasadei României la Damasc.

Ambii înalţi oficiali au relevat importanța consolidării rezilienței partenerilor estici în contextul regional actual. Referitor la criza din Ucraina, Președintele Klaus Iohannis a subliniat relevanța menținerii regimului de sancțiuni al UE impus după anexarea ilegală a Crimeii și escaladarea situației de securitate în Donbas.

În ceea ce privește migrația, cei doi interlocutori au trecut în revistă măsurile de angajare a statelor de origine şi tranzit şi au făcut o evaluare comună a aplicării Acordului UE-Turcia în materie.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a prezentat eforturile de implementare a Strategiei Globale a UE de Politică Externă și de Securitate, subliniind importanţa ca acest proces să implice de la început statele membre UE, inclusiv România, abordare salutată de Președintele Klaus Iohannis.

Totodată, Președintele României a pledat pentru o reprezentare mai consistentă a țării noastre în Serviciul European de Acțiune Externă, cu precădere în poziţii de conducere, atât în centrala de la Bruxelles, cât şi în Delegaţiile UE.