Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna

27 ianuarie 2023

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit-o vineri, 27 ianuarie 2023, la Palatul Cotroceni, pe ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, aflată în vizită oficială în România.

Vizita ministrului francez are loc pe fondul unei intense coordonări româno-franceze la nivel înalt, în plan bilateral și în cadrul UE și NATO, și al celebrării a 15 ani de la semnarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic, precum și al creșterii contribuției Franței la postura de descurajare și apărare aliată în țara noastră.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța pentru România a Parteneriatului Strategic și a relației bilaterale cu Franța, care se bazează pe legături istorice, pe o prietenie puternică, pe afinitatea culturală, precum și pe o cooperare dinamică și interese comune în multiple domenii.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul și perspectivele de dezvoltare a proiectelor comune din domeniul economic și domeniul securității și apărării, precum și evoluțiile recente ale situației de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe sprijinul care trebuie acordat Ucrainei, intensificarea asistenței umanitare și facilitarea exporturilor de cereale. Totodată, a fost discutată și necesitatea consolidării, în continuare, a sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a mulțumit Franței pentru susținerea demersurilor României de aderare la spațiul Schengen, precum și pentru contribuția la întărirea securității și apărării în regiunea Mării Negre, în special prin asumarea conducerii Grupului de Luptă al NATO de pe teritoriul țării noastre, ca parte a eforturilor aliate de creare a unei apărări mai coerente și mai puternice pe întregul Flanc Estic.

Referindu-se la criza de securitate din regiune, generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, Președintele României a subliniat consecințele acesteia la nivel regional, european și global, cu accent pe cele din domeniile securității, energiei și securității alimentare.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea menținerii solidarității și continuării eforturilor comunității internaționale pentru sprijinirea Ucrainei și a menționat sprijinul pe care România l-a acordat refugiaților ucraineni și pentru facilitarea tranzitului de cereale din țara vecină prin infrastructura terestră și navală a țării noastre.

În ceea ce privește vecinătatea estică a NATO și a Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării sprijinului activ pentru Republica Moldova, pentru a o ajuta să facă față provocărilor generate de criza energetică și de situația de securitate de la frontierele sale.

Președintele României a salutat implicarea Franței, alături de Germania și țara noastră, în Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, exprimându-și, totodată, susținerea pentru integrarea europeană a Ucrainei și a Republicii Moldova.

La rândul său, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze a apreciat relațiile de cooperare dintre România și Franța și a subliniat că vizita sa la București este încă o expresie a solidității Parteneriatului Strategic și a interesului Franței de a lucra strâns cu țara noastră pentru a găsi soluții la consecințele multidimensionale ale crizei de securitate generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, ministrul Catherine Colonna a subliniat că Franța va continua sprijinul ferm pe care îl acordă țării noastre în atingerea acestui obiectiv.