Primirea de către Președintele României, Klaus Iohannis, a ministrului Afacerilor Externe și al Apărării al Republicii Irlanda, Simon Coveney

19 iulie 2022 | Irlanda

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit marți, 19 iulie 2022, la Palatul Cotroceni, pe Simon Coveney, ministru al Afacerilor Externe și ministru al Apărării al Republicii Irlanda, aflat în vizită oficială la București.

Președintele României a arătat că relațiile româno-irlandeze se situează la un nivel excelent, iar cele două țări acționează ca parteneri, cu obiective comune pe agenda europeană și internațională.

Cei doi oficiali au evidențiat importanța intensificării dialogului politic, inclusiv în contextul actual de securitate, și a dinamizării cooperării economice bilaterale, prin creșterea investițiilor și a schimburilor comerciale. A fost evidențiat rolul pozitiv jucat în relația bilaterală de comunitatea românească din Irlanda, foarte bine integrată și care aduce o contribuție substanțială la viața economică și socială irlandeză.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Simon Coveney au avut un schimb de opinii privind situația de securitate și evoluțiile legate de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, evidențiind sprijinul pe care cele două țări îl acordă Ucrainei în multiple planuri.

Cei doi înalți oficiali au discutat și despre modalitățile de sprijin pentru Republica Moldova. Președintele Klaus Iohannis a salutat implicarea statelor membre UE în acordarea de sprijin Republicii Moldova, apreciind faptul că ministrul Coveney se va deplasa în continuare la Chișinău pentru a discuta cu autoritățile Republicii Moldova despre cele mai bune căi de cooperare și sprijin în contextul actual dificil.

Președintele României a salutat,  de asemenea, desfășurarea, astăzi, la Bruxelles a Conferințelor Interguvernamentale cu Macedonia de Nord și Albania, care dau un nou impuls procesului de extindere și care se adaugă deciziilor recente vizând acordarea statutului de candidat la aderarea la UE Ucrainei și Republicii Moldova.

De asemenea, în contextul Brexit, a fost discutată situația Protocolului privind Irlanda/Irlanda de Nord, inclusiv în urma publicării de către Guvernul britanic a unei propuneri legislative pentru modificarea unilaterală a acestuia, Președintele Klaus Iohannis exprimând susținere pentru identificarea unor soluții cu respectarea Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.