Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Tunisiene, domnul Khémaies Jhinaoui

27 Octombrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit joi, 27 octombrie a.c., pe Ministrul tunisian al Afacerilor Externe, domnul Khémaies Jhinaoui, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează la București.

Discuţiile cu Ministrul tunisian au vizat consolidarea relaţiei politice și economice bilaterale, sprijinul României pentru procesul de tranziție democratică și reformă din Tunisia, intensificarea relațiilor UE-Tunisia, respectiv aspecte regionale de securitate din Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene.

Salutând nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale, bazate pe o tradiție de cooperare de peste 50 de ani, Președintele Klaus Iohannis şi Ministrul Khémaies Jhinaoui au convenit intensificarea dialogului politic bilateral şi au apreciat necesitatea diversificării cooperării economice, astfel încât aceasta să reflecte potențialul celor două economii. Ministrul tunisian al Afacerilor Externe a exprimat mulţumiri pentru sprijinul tradiţional al României faţă de Tunisia, exprimat inclusiv prin numărul mare de studenţi care au studiat şi studiază în ţara noastră.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea deplină a României pentru procesul de tranziție democratică din Tunisia, ţară care reprezintă un exemplu în regiune din această perspectivă.

În ceea ce priveşte relaţia Tunisiei cu Uniunea Europeană, Președintele României a salutat progresele înregistrate de Tunisia cu privire la aprofundarea cooperării cu Bruxelles, asigurându-l pe înaltul oficial tunisian de întregul sprijin al țării noastre în acest proces.

Cei doi interlocutori au discutat, totodată, evoluțiile de securitate din Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene, cu accent pe situaţia din Libia şi Siria, respectiv pe efortul comun de combatere a terorismului.