Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

25 ianuarie 2017

În cadrul celei de-a doua zile a vizitei oficiale la Strasbourg, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 25 ianuarie a.c., un discurs în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reunit pentru sesiunea de iarnă.

Preşedintele României a evidenţiat că discursul său în faţa forului deliberativ al Consiliului Europei arată, o dată în plus, respectul şi ataşamentul României faţă de activitatea acestei organizaţii – prima instituţie internaţională majoră la care România a aderat după căderea regimului comunist.

,,Aderarea noastră la Consiliul Europei, în 1993, a fost unul dintre paşii majori făcuţi în procesul de tranziţie democratică în România. Acest factor a jucat, de asemenea, un rol semnificativ în procesul nostru de integrarea europeană şi euro-atlantică. În fapt, cei 10 ani de când România este membru al Uniunii Europene pot fi consideraţi ca fiind un rezultat concret al excepţionalei puteri transformatoare pe care apartenenţa la Consiliul Europei a avut-o pentru noi. APCE a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea statului de drept şi la întărirea respectării dreptului omului – aspecte care sunt caracteristice României de astăzi’’, a punctat Preşedintele României în discursul său.

În acest sens, Preşedintele României a menţionat că va fi o mare plăcere să deschidă, la Bucureşti, alături de Secretarul General al Consiliului Europei, Conferinţa dedicată dezbaterii rolului majorităţii şi opoziţiei într-o societate democratică, organizată împreună cu Comisia de la Veneţia în perioada 6-7 aprilie a.c.

,,Este un subiect de mare interes, mai ales ţinând cont de evoluţiile din unele state membre. Salut iniţiativa Secretarului General de a solicita Comisiei de la Veneţia să elaboreze linii directoare pe acest subiect. Avem nevoie de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor legitime numai pentru că sunt o majoritate, de societăţi în care principiul cooperării loiale şi constructive între instituţiile democratice funcţionează ireproşabil. Într-o societate democratică, critica normală exercitată de opoziţie nu poate fi văzută ca element distructiv şi nu poate fi interpretată ca lipsă a acceptării rezultatelor scrutinului democratic. Este doar o parte – la fel de legitimă ca efortul şi activitatea majorităţii – a unui sistem democratic liberal sănătos, de care cu toţii avem nevoie dacă dorim să gestionăm cu succes actualele provocări ale prezentului’’, a declarat Preşedintele Klaus Iohannis.

În ceea ce priveşte organizarea unui nou Summit al Consiliului Europei, în 2019, Preşedintele României a declarat, în cadrul discursului său, că acesta ar putea consolida susţinerea, la cel mai înalt nivel, a rolului-cheie pe care Consiliul Europei îl are pentru viitorul continentului. ,,Ca viitoare Preşedinţie a Consiliului UE, în primul semestru al 2019, România este pregătită să contribuie la succesul acestui Summit, dacă statele membre vor decide organizarea sa’’.

Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a făcut referire la multiplele provocări la care este supus, în prezent, continentul european, evidenţiind că, în acest context, ,,standardele şi instituţiile Consiliului Europei sunt cu atât mai relevante, mai ales din perspectiva capacităţii acestora de regenerare şi modernizare’’.

Discursul a mai menţionat contribuţia Consiliului Europei la crearea modelului intercultural românesc de succes privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, recunoscut ca atare la nivel european, sprijinul României pentru activitatea CEDO şi a Comisiei de la Veneţia, atitudinea fermă a României împotriva tendințelor de populism, radicalizare, xenofobie şi eurofobie, care aduc atingere nu numai fundamentelor Uniunii Europene, dar şi celor ale Consiliului Europei.

În acest context, Preşedintele Iohannis a menţionat absenţa din Parlamentul României, inclusiv după recentele alegeri, a partidelor de o astfel de factură, ceea ce demonstrează elocvent maturitatea societăţii româneşti, şi a exprimat speranţa că acest model va fi urmat şi la alegerile din diverse state europene din acest an. Totodată, discursul s-a referit şi la contribuţia României la combaterea terorismului, făcând un apel pentru susținerea inițiativei României și Spaniei de creare a Curții Internaționale împotriva Terorismului, precum şi a criminalităţii cibernetice, la sprijinul României şi al Consiliului Europei pentru Republica Moldova, Ucraina şi Balcanii de Vest, dar şi la rezultatele Preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, fiind punctată şi necesitatea combaterii discursului care propagă ura (hate speech) pe reţelele sociale.

Ulterior discursului, Preşedintele Iohannis a răspuns în detaliu întrebărilor membrilor APCE.

Programul vizitei a mai cuprins o întrevedere cu Preşedintele APCE, domnul Pedro Agramunt, prilej cu care cei doi interlocutori au avut un schimb de opinii despre activitatea APCE şi privind temele de actualitate de pe agenda europeană şi internaţională. Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat susţinerea României pentru campania lansată de Preşedintele Agramunt, cu tema ,,#NoHateNoFear’’ (Fără ură, fără teamă), care are ca obiectiv combaterea urii și fricii în fața amenințării teroriste. Mesajul central al campaniei este că terorismul trebuie combătut, dar cu respectarea valorilor care stau la baza acţiunii Consiliului Europei: drepturile omului, democrația și statul de drept, fiind necesar un discurs ferm, dar fără a fi motivat de ură și răzbunare.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au discutat despre situația din Republica Moldova, Președintele Iohannis subliniind necesitatea sprijinirii de către APCE a procesului de reforme în spirit european și făcând o prezentare detaliată a asistenței acordate de România în acest scop.

Președintele APCE a mulțumit pentru invitația adresată de a participa la Conferința Internațională din aprilie de la București pe tema rolului majorității și opoziției într-o societate democratică și a subliniat interesul deosebit al APCE pentru acest subiect foarte important.