Întrevederea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Singapore, Halimah Yacob

10 martie 2023

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 10 martie 2023, convorbiri cu Președintele Republicii Singapore, Halimah Yacob.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat obiectivul României de a crește nivelul relației bilaterale cu Republica Singapore și de a marca o nouă etapă de dezvoltare, având în vedere convergența de valori și principii. De asemenea, Președintele României a evocat un set de obiective comune urmărite de ambii Președinți, precum politicile de incluziune, dezvoltarea economică și socială, precum și tranziția verde.

Cei doi șefi de stat au discutat cu privire la rezultatele inițiativelor și acțiunilor derulate în scopul promovării societății informaționale și securității cibernetice, a educației, a egalității de gen, a acțiunii pentru climă și a tranziției energetice verzi.

Președintele României a exprimat interesul special pentru dinamizarea relațiilor bilaterale, în acord cu potențialul acestora, mai ales în plan economic-investițional. În context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat obiectivul României de atragere a investițiilor singaporeze, evocând faptul că țara noastră este al treilea mare furnizor din Uniunea Europeană de servicii IT în Singapore, și a menționat că România vizează aprofundarea și amplificarea acestui palier de colaborare, prin inițierea de noi proiecte bilaterale.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat expertiza României în securitate cibernetică, făcând referire și la faptul că la București se află sediul Centrului European de Competențe în domeniul securității cibernetice.

Președintele României a prezentat obiectivele de interconectare ale Inițiativei celor Trei Mări și a menționat că va găzdui, în acest an, la București, Summitul acestei platforme, alături de Forumul de Afaceri, și a pledat pentru participarea reprezentanților mediului de afaceri din Singapore în cadrul proiectelor prioritare de interconectare din cadrul Inițiativei.

Pe fondul consecințelor globale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Președintele Klaus Iohannis a evocat sprijinul consistent și multidimensional al României pentru Ucraina și solidaritatea față de cetățenii ucraineni, încă din primele zile ale conflictului. De asemenea, a prezentat implicarea puternică a țării noastre în asigurarea securității alimentare globale prin sprijinirea tranzitului grânelor și a produselor agricole ucrainene către consumatorii vulnerabili din întreaga lume.

Președintele Klaus Iohannis a mai transmis că România sprijină ferm dialogul și cooperarea constructivă dintre Uniunea Europeană și Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), conform Parteneriatului Strategic încheiat în 2020 și a arătat că țara noastră rămâne un puternic susținător al piețelor deschise și al comerțului liber, obiective împărtășite și de Republica Singapore. 

Președintele Republicii Singapore, Halimah Yacob, a subliniat potențialul extrem de important al relației bilaterale pe fondul creșterii rolului și importanței României în Uniunea Europeană și NATO, precum și la nivel regional, inclusiv în contextul geopolitic actual generat de efectele războiului din Ucraina.

De asemenea, Președintele Republicii Singapore a evidențiat importanța creșterii investițiilor și comerțului bilateral, având în vedere oportunitățile oferite de sectoare precum IT&C, securitate cibernetică și turism.

Cei doi șefi de stat au agreat că România și Singapore beneficiază de toate avantajele pentru a juca rolul de punte de legătură între cele două regiuni de apartenență.