Întrevederea bilaterală a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Ucrainei, domnul Volodâmâr Zelenski, în marja segmentului de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite

25 septembrie 2019 | Ucraina

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 25 septembrie a.c., la New York, o întrevedere bilaterală cu Președintele Ucrainei, domnul Volodâmâr Zelenski, în marja participării la segmentul de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, fiind prima întrevedere a celor doi înalți demnitari după alegerea Președintelui Volodâmâr Zelenski.

În acest context, au fost discutate stadiul cooperării bilaterale dintre România și Ucraina și perspectivele de dezvoltare a dialogului politic la cel mai înalt nivel.

Președintele Klaus Iohannis a exprimat deschiderea pentru a avansa cooperarea dintre România și Ucraina, inclusiv prin implicarea celor doi Președinți, subliniind necesitatea identificării rapide de soluții la problemele care trenează pe agenda bilaterală.

În acest sens, Președintele României a evidențiat că este necesară remedierea corespunzătoare, prin găsirea de soluții clare, funcționale pentru problemele provocate de Legea Educației adoptată de Ucraina în septembrie 2017, care a afectat drepturile persoanelor aparținând minorității române în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă, astfel încât nivelul și calitatea învățământului în limba română să nu fie diminuate. Președintele Klaus Iohannis a evocat în acest context eforturile semnificative pe care statul român le depune pentru a asigura cele mai bune condiții persoanelor aparținând minorităților naționale din România, inclusiv cea ucraineană, ceea ce a determinat ca modelul românesc în acest domeniu să fie apreciat la nivel internațional și european.

Totodată, Președintele României a reiterat sprijinul constant al țării noastre pentru parcursul european al Ucrainei, precum și pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat sprijinul consecvent al României pentru dialogul politic și o cooperare practică aprofundată între Alianța Nord-Atlantică și Ucraina, exemplificând cu implementarea primei Faze a NATO Cyber Defence Trust, care a fost coordonat de România.

Totodată, cei doi Președinți au convenit că este necesar ca România și Ucraina să deruleze un dialog mai strâns pe teme de securitate regională, fiind efectuat un schimb de opinii privind evoluțiile relative la soluționarea conflictului din estul Ucrainei, inclusiv întâlnirea la nivel înalt a formatului „Normandia”, care este în curs de pregătire. În acest cadru, Președintele României a salutat recentul schimb de prizonieri efectuat la 7 septembrie între Ucraina și Federația Rusă.

Cei doi șefi de stat au discutat, de asemenea, despre aspecte de securitate energetică, fiind reiterată opoziția celor două state față de proiectul Nord Stream 2, context în care Președintele Klaus Iohannis a menționat eforturile depuse pe perioada Președinției României a Consiliului UE pentru modificarea cu succes a Directivei europene în materie.

În egală măsură, a fost discutată importanța stimulării relațiilor economice dintre cele două țări, Președintele Zelenski încurajând investițiile românești în țara sa.

Președintele Ucrainei a arătat că înțelege preocupările părții române și a transmis asigurări în direcția identificării unei soluții la problemele create de adoptarea Legii Educației, astfel încât drepturile persoanelor aparținând minorității române de a învăța în limba maternă să nu fie afectate.

De asemenea, Președintele Zelenski a mulțumit României pentru susținerea sa pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

În final, Președintele Volodâmâr Zelenski a adresat Președintelui Klaus Iohannis invitația de a efectua o vizită în Ucraina.