Decrete de decorare semnate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

29 noiembrie 2019

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare cu prilejul Zilei Naționale a României.

Astfel, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului românesc, la recunoaşterea valorii sale la nivel internaţional, precum şi la îmbunătăţirea politicilor educaţionale, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

 • Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer doamnei Madlen Şerban, director la Fundaţia Europeană de Formare (2009-2017);
 • Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, domnului prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, Rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor şi Preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei.

Totodată, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia importantă avută la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului românesc, la creşterea calităţii şi echităţii procesului educaţional, la îmbunătăţirea elaborării şi implementării de politici educaţionale, precum şi pentru implicarea în Proiectul „România Educată”, Președintele României a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler domnului Dumitru-Cristian Hatu, preşedinte şi membru fondator al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, doamnei Carmen Lică, director executiv al Asociaţiei Centrul Step by Step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională, doamnei Liliana Romaniuc, preşedinte al Asociaţiei Române de Literaţie, doamnei Daniela Vişoianu, preşedinte al Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie și doamnei Roxana Măriuca Talpeş, liderul grupului pe educaţie din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

De asemenea, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită avută la dezvoltarea învăţământului superior şi a cercetării româneşti, precum şi pentru activitatea managerială, în calitate de Rector al unei instituții de învățământ superior românesc care a dobândit statutul de universitate-pilot europeană, Președintele României a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler domnului prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rector al Universităţii din Bucureşti, domnului prof. univ. dr. Remus Pricopie, rector al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative și domnului prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, rector al Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti.

Totodată, cu prilejul Zilei Naţionale a României,  în semn de apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în formarea intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, precum şi în procesul de cercetare ştiinţifică, remarcându-se ca modele de excelenţă în învăţământul superior românesc şi contribuind, pe această cale, la ridicarea prestigiului comunităţilor locale şi naţionale, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

 • Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Mare Ofiţer Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi;
 • Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer Universităţii de Vest din Timişoara.
 • Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Cavaler Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

De asemenea, cu ocazia Zilei Naţionale a României,  pentru contribuţia importantă avută la strângerea legăturilor între statul român şi comunitatea experţilor europeni din domeniul politico-strategic şi al relaţiilor internaţionale, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor domnului Pascal Legai, director al Centrului de Sateliţi al Uniunii Europene și domnului Charles Tito Powel, directorul Institutului Regal Elcano.

Totodată, cu ocazia Zilei Naţionale a României,  în semn de apreciere pentru excepţionalul profesionalism dovedit de-a lungul timpului în slujba salvării de vieţi omeneşti, pentru contribuţia personală la formarea şi instruirea noilor generaţii de cadre în domeniul  neurochirurgiei, Președintele României a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler domnului profesor dr. Alexandru Vlad Ciurea.

De asemenea, cu ocazia Zilei Naţionale a României,  în semn de apreciere pentru excepționalul profesionalism dovedit în activitatea medicală şi didactică, pentru profesionalismul şi dăruirea de care a dat dovadă în punerea în aplicare a unor noi metode de tratament în domeniul chirurgiei cardiovasculare  moderne, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, domnului profesor dr. Horaţiu Suciu.

Totodată, cu ocazia Zilei Naţionale a României,  în semn de deosebită apreciere  şi recunoaştere pentru rezultatele obţinute de-a lungul timpului în activitatea medicală şi didactică,  pentru dăruirea şi abnegaţia dovedite în perfecţionarea actului medical, Președintele României a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler domnului profesor dr. Ovidiu-Alexandru Băjenaru, domnului conferenţiar dr. Iulian Brezean, domnului profesor dr. Victor Nimigean, doamnei profesor dr. Cătălina Tudose și domnului conferenţiar dr. Ioan Ţilea.

De asemenea, cu ocazia Zilei Naţionale a Românei, în semn de apreciere pentru întreaga activitate, precum şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

 • Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer domnului dr. Adrian Lobonţiu (Statele Unite ale Americii) și domnului profesor dr. Alexandru Rafila;
 • Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler domnului profesor universitar dr. Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, domnului conferenţiar universitar dr. Dragomir Ovidiu Chioncel, domnului Constantin Dina, doamnei dr. Valeria Herdea, domnului profesor dr. Viorel Jinga, doamnei dr. Andreea Anamaria Moldovan, domnului profesor dr. Victor Dan Eugen Strâmbu și domnului Mircea Timofte.

Totodată, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în semn de apreciere pentru dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă în promovarea valorilor perene ale poporului român, contribuind la strângerea legăturilor, pe multiple planuri, dintre România şi Regatul Spaniei, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

 • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, Categoria A „Literatura” domnului Dan Munteanu Colan, profesor de filologie romanică la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria;
 • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, Categoria E „Patrimoniul cultural naţional”, domnului Alfredo Pérez de Armiñán y de la Serna, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Patrimoniului Naţional al Spaniei;
 • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria G „Cultele”, preotului-paroh, Moldovan Teofil, profesor de teologie la Madrid.

De asemenea, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de apreciere pentru dăruirea şi profesionalismul cu care s-au ilustrat în domeniile spiritualităţii, culturii, educaţiei şi al implicării civice, contribuind, pe această cale, la coeziunea comunităţii româneşti din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la menţinerea legăturilor cu ţara de origine, precum şi la promovarea valorilor perene româneşti în Occident, Președintele României a conferit:

 • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Alina Nicoleta Balaţchi, fondator al organizației „Femeile Române din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord” și domnului Cristian Stîncanu, director executiv al asociației „My Romania Community”;
 • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria G – „Cultele” pastorului-reverend Dan Daniel Martin, de la Biserica Apostolică Holy River (Londra) și preotului Constantin Popescu-Cîrstucescu, de la parohia „Sf. Gheorghe” din Londra, coordonator al Proiectului „Romanian Orthodox Church and Centre”.

Totodată, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată culturii, pentru talentul şi profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul activităţii lor, dobândind recunoaştere la nivel european, Președintele României a conferit:

 • Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer, domnului Grigore Ilisei, scriitor;
 • Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler domnului Marin Cazacu, violoncelist, manager al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, domnului Mihai Constantinescu, director al agenţiei „Artexim”, doamnei Doina Lemny, critic de artă, curator şi muzeograf, Musée National d’Art Moderne din Paris și domnului Dorin Ştefan, profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.

De asemenea, cu prilejul Zilei Naţionale a României, în semn de apreciere pentru activitatea importantă dedicată creaţiei literare, pentru talentul şi profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul activităţii sale, dobândind recunoaştere la nivel european, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatura”, doamnei Tatiana Ţîbuleac, scriitor (Paris).