Decrete de decorare semnate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

09 martie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 9 martie a.c., decretele de decorare a unor personalități din Regatul Țărilor de Jos.

Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru sprijinul acordat României, în perioada în care a îndeplinit funcția de Prim-ministru al Regatului Țărilor de Jos, în vederea finalizării negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, pentru susținerea dezvoltării relațiilor pe multiple planuri dintre cele două țări, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce Excelenței sale domnului Jan Peter Balkenende.

De asemenea, în semn de înaltă apreciere pentru sprijinul acordat României, în perioada în care a îndeplinit diferite demnități ale Regatului Țărilor de Jos și ale Uniunii Europei Occidentale (WEU), în vederea aderării țării noastre la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord și la Uniunea Europeană, pentru promovarea constantă a legăturilor româno-olandeze, îndeosebi prin stimularea schimbului de experiență între tinerii ambelor țări, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor Excelenței sale domnului Wim van Eekelen.

În semn de deosebită apreciere pentru sprijinul constant oferit comunității românești din Regatul Țărilor de Jos, în vederea păstrării spiritualității românești, Președintele României a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler preotului dr. Ioan Dură, protopop al Olandei și Belgiei Flamande.

Totodată, în semn de apreciere pentru contribuția avută la dezvoltarea relațiilor economico-comerciale bilaterale dintre România și Olanda, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer domnului Ben Jager, consul general onorific al României în Regatul Țărilor de Jos.

În semn de apreciere pentru promovarea creației muzicale românești pe diverse scene din Europa și, în mod deosebit, din Olanda, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria F „Promovarea culturii”, domnului Raymond Janssen, dirijor și pianist, Regatul Țărilor de Jos.

De asemenea, în semn de apreciere pentru talentul literar, pentru contribuția avută la promovarea literaturii române în spațiul cultural olandez, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria F „Promovarea culturii”, domnului Jan Willem Bos, scriitor și traducător, Regatul Țărilor de Jos.

În semn de apreciere pentru contribuția avută la dezvoltarea relațiilor educaționale și culturale româno-olandeze, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria F „Promovarea culturii”, domnului Jan Achtereekte, Președintele Fundației NetSib.

Totodată, în semn de recunoștință pentru grija manifestată față de pacienții români și familiile acestora, pentru sprijinul acordat în perioada de spitalizare și în cea de tratament ambulatoriu, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Comandor, domnului dr. Kees van der Vlies, Spitalul Maasstad din Rotterdam, Regatul Țărilor de Jos.

Decorările au fost făcute la propunerea ministrului afacerilor externe, domnul Teodor-Viorel Meleșcanu.