Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron

23 Iunie 2017 | Franța

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 23 iunie a.c., o întrevedere cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, în marja reuniunii Consiliului European.

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe omologul francez pentru victoria în alegerile parlamentare a partidului La République en Marche, un susținător al proiectului european. În acest context, a exprimat hotărârea României de a rămâne un partener solid al Franței și de a susține împreună relansarea proiectului european.

Dialogul foarte deschis și substanțial a reconfirmat trecerea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări într-o etapă superioară, marcată de voința comună de aprofundare a cooperării bilaterale, precum și în sfera afacerilor europene și strategice.‎

În plan politic, Președintele României a propus consolidarea ritmului contactelor la nivel înalt între cele două țări, inclusiv la nivel de Președinți. În acest context, Președintele Emmanuel Macron a fost invitat să efectueze o vizită în România în perioada următoare, invitația fiind acceptată.

În plan economic, cei doi înalți oficiali au convenit impulsionarea ritmului pozitiv deja înregistrat al schimburilor comerciale, inclusiv prin diversificarea domeniilor de colaborare și definirea de noi priorități de acțiune în plan sectorial.

Pe fondul tradiției și afinităților culturale dintre cele două state, discuțiile au vizat și cooperarea din cadrul Sezonului Cultural România-Franța 2018-2019, cel mai important proiect cultural bilateral în care este angrenată România în ultimii 10 ani. Președintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul României pentru ca acest proiect să fie un succes.

De asemenea, au fost abordate și subiecte de actualitate de pe agenda europeană. Cei doi Președinți au reconfirmat relevanța unității și a consolidării proiectului european. Președintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe omologul francez că România rămâne un partener profund atașat ideii europene și pe deplin implicată în eforturile de avansare a integrării, într-o formulă de unitate și coeziune în rândul statelor membre. Prezervarea principiilor și valorilor fundamentale ale Uniunii Europene trebuie să rămână un obiectiv esențial în procesul de consolidare a  proiectului european.

Președintele României și Președintele Republicii Franceze au discutat și aspecte legate de securitatea internă a Uniunii Europene, context în care șeful statului român a subliniat contribuția semnificativă a României la consolidarea acesteia și la garantarea siguranței cetățenilor europeni de o manieră unitară la nivelul întregii Uniuni.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv major și legitim pentru România. Prin aderarea României la spațiul Schengen, securitatea Uniunii Europene va fi întărită.

Cei doi șefi de stat au convenit intensificarea dialogului în perspectiva luării cât mai curând a unei decizii favorabile aderării Românei la spațiul Schengen.

Un alt aspect al discuțiilor a vizat procesul de revizuire a Directivei privind detașarea lucrătorilor. A fost reafirmat interesul ambelor state pentru asigurarea unui nivel adecvat de protecție a lucrătorilor europeni și pentru combaterea abuzurilor în cadrul liberei circulații a forței de muncă. A reieșit deschiderea ambelor părți pentru un dialog și o cooperare susținute, atât în plan bilateral, cât și la nivel european, în scopul stabilirii unui cadru de reglementare transparent, echitabil și eficient, care să țină cont, pe de o parte, de necesitatea asigurării unor condiții corecte și nediscriminatorii pentru toți lucrătorii europeni, iar, pe de altă parte, să faciliteze buna funcționare a Pieței Interne a Uniunii cu respectarea celor patru libertăți fundamentale.

În cadrul discuțiilor referitoare la procesul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare, cei doi Președinți au fost de acord cu nevoia de realizare a unei convergențe sporite atât în plan economic, cât și social, între statele membre.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat importanța acordată de România provocărilor actuale de securitate, inclusiv pe fondul evoluțiilor din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene.

În finalul discuțiilor, Președintele României și-a exprimat încrederea că asigurarea unui ritm susținut al contactelor bilaterale de nivel înalt va contribui la evoluția rapidă a tuturor proiectelor de interes comun.