Convorbirea telefonică a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev

15 aprilie 2020 | Republica Bulgaria

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 15 aprilie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev, la solicitarea acestuia.

În cadrul discuției, a fost abordată criza epidemiologică generată de noul coronavirus.

Cei doi șefi de stat au transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești înregistrate în România și în Bulgaria, precum și urări de însănătoșire grabnică celor infectați cu SARS-CoV-2.

Cei doi lideri au subliniat faptul că România și Bulgaria au o relație bilaterală excelentă, ca state vecine, partenere în cadrul Uniunii Europene și NATO. În acest context, Președintele României a evidențiat că este nevoie de o abordare comună cu privire la gestionarea pandemiei, pentru a putea face față impactului acesteia asupra sănătății și a vieții de zi cu zi a cetățenilor celor două țări.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Rumen Radev au prezentat măsurile adoptate de autoritățile din cele două țări pentru identificarea și tratarea persoanelor bolnave de COVID-19 și au discutat modalitățile de cooperare pentru contracararea răspândirii virusului.

Președintele României a salutat cooperarea foarte bună dintre autoritățile din cele două state cu privire la repatrierea cetățenilor români și bulgari din alte țări, precum și pentru asigurarea tranzitului de mărfuri și cetățeni care se întorc acasă. Totodată, cei doi lideri au evocat discuțiile în curs referitoare la reducerea impactului negativ al măsurilor de prevenire a răspândirii virusului asupra mobilității forței de muncă transfrontaliere.

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru un răspuns comun coordonat la nivelul Uniunii Europene care să vizeze reducerea răspândirii epidemiei și asigurarea tuturor echipamentelor și medicamentelor necesare, păstrarea liberei circulații a lucrătorilor pe piața unică și fluiditatea transportului de mărfuri, precum și implementarea celor mai eficiente măsuri pentru combaterea impactului economic și social al acestei crize.