Convorbirea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Socialiste Vietnam, Nguyễn Xuân Phúc

14 iulie 2021

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 14 iulie 2021, o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Socialiste Vietnam, Nguyễn Xuân Phúc, la solicitarea părții vietnameze. Convorbirea a prilejuit un schimb de opinii în ceea ce privește stadiul și perspectivele relației bilaterale dintre România și Vietnam, inclusiv colaborarea în combaterea pandemiei de COVID-19.

Cu acest prilej, cei doi președinți au evocat legăturile tradiționale dintre România și Vietnam și au discutat despre dialogul la nivel politic între cele două țări, precum și despre relațiile bilaterale economice.

Președintele României a mulțumit pentru solidaritatea demonstrată de Vietnam anul trecut, când a donat țării noastre materiale medicale. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va face o donație de 100.000 de doze de vaccin COVID-19 către Vietnam.

Având în vedere bunele relații bilaterale, precum și intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb Uniunea Europeană - Vietnam, semnat în timpul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, cei doi înalți oficiali au exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării româno-vietnameze prin identificarea de noi domenii de cooperare bilaterală, precum și prin aprofundarea colaborării în plan multilateral, pentru consolidarea unei ordini globale bazate pe reguli, dar și în cadrul unor inițiative regionale precum ASEM (Reuniunea Asia-Europa) și al dialogului Uniunea Europeană - ASEAN (Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est).