Convorbire telefonică a Președintelui României, Klaus Iohannis, cu Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili

05 mai 2020 | Georgia

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut marți, 5 mai a.c., o convorbire telefonică cu Preşedintele Georgiei, doamna Salome Zurabișvili, la solicitarea părții georgiene.

Discuţia a vizat atât evoluţiile legate de pandemia COVID-19, cât şi relaţiile bilaterale.

Preşedintele României a subliniat importanţa solidarităţii şi a cooperării aprofundate pentru combaterea pandemiei generate de noul coronavirus. În context, Președintele Klaus Iohannis a salutat decizia Uniunii Europene privind alocarea unui pachet consistent de sprijin financiar statelor Parteneriatului Estic, inclusiv Georgiei, în vederea acoperirii urgenţelor medicale şi refacerii economiei.

Preşedintele României a evidențiat nivelul foarte bun al relaţiilor dintre țara noastră şi Georgia şi s-a referit la perspectivele dezvoltării acestora într-un Parteneriat Strategic, care să asigure valorificarea optimă a posibilităților de cooperare între cele două state. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa pe care România o acordă asigurării conectivităţii şi, în acest cadru, proiectului Rutei internaţionale de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică. 

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat interesul României pentru consolidarea relațiilor economice dintre cele două țări, fiind necesară o intensificare a eforturilor pentru creșterea și diversificarea fluxurilor comerciale româno-georgiene.

Președintele României a subliniat, de asemenea, că este foarte important pentru Georgia să-și mențină angajamentul în raport cu Uniunea Europeană și cu NATO.