Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a ministrului afacerilor externe al Republicii Finlanda, domnul Timo Soini

13 iunie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 13 iunie a.c., pe ministrul afacerilor externe al Republicii Finlanda, domnul Timo Soini, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează în țara noastră.

Subiectele abordate în cadrul întrevederii cu oficialul finlandez s-au concentrat pe cooperarea bilaterală, agenda europeană și cea regională.

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat trendul ascendent al relațiilor bilaterale dintre România și Republica Finlanda în plan politic și economic, exprimându-și convingerea că dialogul la nivel înalt se va intensifica, inclusiv în contextul mandatelor consecutive de Președinție a Consiliului Uniunii Europene preluate de către cele două țări în anul 2019, care necesită o coordonare strânsă. La rândul său, demnitarul finlandez a apreciat stadiul relațiilor bilaterale și a fost de acord că trebuie făcut mai mult, mai ales în plan economic.

În planul cooperării sectoriale, Președintele României a arătat interesul țării noastre de a beneficia de expertiză în domeniul educației, corespunzător modelului finlandez bazat pe inovație și cercetare, ministrul de externe finlandez exprimând aprecierea pentru angajamentul personal al Președintelui României în acest domeniu, manifestat inclusiv prin promovarea programului „România Educată”. Cei doi înalți oficiali au avut un schimb de vederi aprofundat cu privire la importanța educației în dezvoltarea societăților statelor Uniunii Europene, dar și privind combaterea surselor fenomenului migraționist care afectează continentul european.

Cei doi demnitari au discutat, de asemenea, despre pregătirea Summitului NATO de la Bruxelles, din luna iulie. Președintele Klaus Iohannis a prezentat prioritățile României la Summit, cu accent pe continuarea adaptării Alianței la mediul de securitate regional rezultat după ocuparea ilegală a Crimeii, pe asigurarea coeziunii Flancului Estic, respectiv cu privire la noua structură de comandă a NATO. În acest context, a avut loc un schimb de vederi asupra situației de securitate din zona Mării Negre și respectiv a Mării Baltice, fiind discutate, totodată, subiecte de interes comun, cum ar fi tema creșterii mobilității militare și participarea celor două state la misiunea Resolute Support din Afganistan.

Au mai fost abordate teme precum parcursul european al Republicii Moldova, în contextul vizitei pe care ministrul finlandez de externe o va efectua la Chișinău, în continuarea vizitei la București, dar și evoluțiile și perspectivele dosarului nuclear iranian, respectiv ale celui nord-coreean.

Nu în ultimul rând, ministrul de externe finlandez a exprimat aprecierea țării sale pentru eforturile Președintelui României pentru susținerea statului de drept și a luptei împotriva corupției.