Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, privind strategia de dezvoltare economică a României

31 mai 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut marţi, 31 mai a.c., la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu Prim-ministrul Guvernului României, domnul Dacian Cioloș, cu Președintele Academiei Române, domnul Academician Ionel Valentin Vlad, şi cu Guvernatorul Băncii Naționale a României, domnul Mugur Isărescu.

Întâlnirea a avut drept scop prezentarea contribuției Guvernului în materie de politici și reforme economice, pe termen scurt și mediu, în contextul Strategiei de dezvoltare durabilă a României, care se elaborează în cadrul Academiei Române și sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Obiectivul principal al strategiei de dezvoltare este definirea unei viziuni și a anumitor direcții de acțiune în privința domeniilor care pot susține dezvoltarea sustenabilă a României, precum creșterea competitivității economice, stimularea productivității (agricultura, industria şi sectoarele creative), a capitalului (investițiile și exporturile, fondurile europene, piața de capital) și alte elemente care creează condiții propice dezvoltării capitalului românesc și a economiei, cu impact pozitiv asupra forței de muncă și a calității vieții (educația, sănătatea, infrastructura şi debirocratizarea administraţiei publice).

În cadrul discuțiilor, s-a convenit ca proiectul propus de Guvern să fie supus dezbaterii, pe agenda Academiei Române. Prin implicarea institutelor economice și a cercetătorilor de specialitate în analiza și dezbaterea proiectului de Strategie, Academia Română va avea rolul de facilitator. În acest sens, s-a agreat lansarea acestei inițiative, în vederea consultării și dezbaterii publice, cu participarea partidelor politice și a societății civile, proces în urma căruia vor rezulta direcțiile de dezvoltare durabilă ale României.

La întrevedere au mai participat, din partea Guvernului, domnul Costin Borc, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, și șeful Cancelariei Prim-ministrului, domnul Dragoș Tudorache. Din partea Administrației Prezidențiale, a participat domnul Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.