Declaraţia de presă a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis

18:35 | 04 iulie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 4 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, la finalul consultărilor cu Prim-ministrul Dacian Cioloș, cu Guvernatorul Băncii Naționale Române, Mugur Isărescu, și cu liderii partidelor parlamentare.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

„Bună seara!

Este nevoie de un nou proiect de țară, un proiect de țară pentru România, pentru România viitorului în Uniunea Europeană. Acesta a fost mesajul meu către liderii cu care m-am întâlnit astăzi la ora 17:00, și am terminat întâlnirea acum câteva minute. Toți au fost de acord să participe la elaborarea acestui nou proiect de țară, un proiect post-aderare, care, iată, vine practic la 10 ani după ce România a devenit membră a Uniunii Europene.

Această lucrare, acest proiect de țară va fi elaborat într-un grup de lucru, care va funcționa pe lângă Președinția României. Acest grup de lucru poate să funcționeze, în varianta optimală, aici la Președinție, chiar și într-un an electoral. Vreau să subliniez caracterul foarte constructiv al discuției pe care am avut-o și faptul că toți liderii politici și-au asumat acest proiect. Un astfel de proiect de țară poate să devină funcțional numai în situația în care este adoptat, aprobat, susținut consensual.

Din păcate, în România am avut destul de multe așa numite proiecte de țară, strategii, care nu au fost nici implementate, nici nu au dăinuit, fiindcă a lipsit consensul politic. De data aceasta, vom elabora împreună acest proiect de țară, care va ghida mersul României pentru viitorul mediu și lung în Uniunea Europeană, vom stabili care este locul României, rolul României și nivelul de ambiție al României în Uniunea Europeană.

Vă mulțumesc!”