Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii

11 Noiembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 11 noiembrie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii. Mesajul a fost prezentat de către domnul Mihai Șomordolea, Consilier de Stat – Departamentul Securităţii Naţionale - Secretariat CSAT.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Pe 11 noiembrie, România celebrează Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii, moment de o autentică valenţă spirituală, în care se cuvine să îi comemorăm şi omagiem pe toţi aceia care, purtând uniforma Armatei României şi sub culorile drapelului nostru naţional, şi-au adus sacrificiul suprem ori au fost răniţi în teatrele de operaţii în care statul român s-a angajat, alături de aliaţi şi parteneri.

Sărbătoarea a fost recent instituită în România, statul nostru înscriindu-se astfel, alături de Australia, Canada, Statele Unite ale Americii şi de alte ţări din Europa, în rândul statelor care, la ceas aniversar, îşi manifestă recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni sau îi comemorează pe cei căzuți pe câmpul de luptă.

Doresc să evoc faptul că simbolistica acestei zile este aparte pentru poporul român. La 11 noiembrie 1918, intra în vigoare Armistiţiul între Puterile Antantei şi Germaniei, încheindu-se pe această cale Primul Război Mondial şi fiind create condiţiile necesare pentru realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Dragi români,

Vă îndemn să mulţumim cu emoţie adâncă militarilor şi civililor români, decedaţi sau răniţi, care s-au sacrificat în diversele teatre de operaţii, unele în cele mai periculoase locuri din lume, aducând legitimitate, recunoaştere şi apreciere României.

Astăzi, putem afirma cu tărie că garanţiile de securitate solide de care România se bucură în prezent se datorează în mare măsură şi acestui spirit de sacrificiu care întruchipează coloana vertebrală simbolică a loialităţii şi patriotismului.

Să nu uităm să transmitem gândurile noastre de bine, alinare, compasiune şi recunoştinţă şi familiilor îndurerate ale veteranilor de război, pentru curajul, neclintirea şi demnitatea cu care au trecut prin aceste dure încercări.

Stimaţi veterani din teatrele de operaţii, vă transmitem întreaga noastră preţuire şi admiraţie. Faptele voastre rămân în paginile istoriei româneşti, pentru a servi drept model generaţiilor următoare. Vă prețuim și vă mulţumim pentru devotamentul faţă de ţară.

La mulţi ani Veteranilor din Teatrele de Operaţii! La mulţi ani, România!”