Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis în cadrul Congresului Internațional pentru Studenți, Tineri Medici și Farmaciști „Marisiensis”

28 Martie 2018

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 28 martie a.c., un mesaj în cadrul Congresului Internațional pentru Studenți, Tineri Medici și Farmaciști „Marisiensis” de la Târgu Mureș. Mesajul a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, Consilier de Stat - Departamentul Sănătate Publică.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Domnule Rector,

Distinși profesori,

Dragi studenți,

În urmă cu două săptămâni, la evenimentul «România la Centenar», am avut plăcerea să cunosc o mică parte a comunității academice de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș. Afirmam atunci că Centenarul Marii Uniri reprezintă, deopotrivă, moment de celebrare a trecutului, dar și de orientare către viitor, către acea Românie pe care ne dorim să o lăsăm moștenire generațiilor viitoare.

Celebrarea trecutului presupune, în contextul congresului de astăzi, recunoașterea profesionalismului și dedicării cadrelor didactice care, de mai bine de șapte decenii, contribuie la dezvoltarea medicinii românești și formează generații de medici și farmaciști. Când vorbim despre viitor, vorbim despre voi, tinerii studenți, în ochii cărora citesc de fiecare dată entuziasm, energie, dorință de cunoaștere, dar și dorința de implicare și de a contribui la acea schimbare pe care ne-o dorim cu toții.

Am fost întrebat la evenimentul organizat la Palatul Cotroceni ce rol au studenții în Proiectul meu de țară. Am răspuns atunci și repet în acest cadru: rolul este unul hotărâtor, în sensul că nu văd realizabil un proiect de țară fără studenți. În mâinile voastre se află cheia viitorului! Bineînțeles că acest lucru vă responsabilizează, dar ne responsabilizează și pe noi în egală măsură, pentru că avem datoria de a vă oferi un mediu propice dezvoltării profesionale și practicării nobilei meserii pe care v-ați ales-o aici, în țară.

Sunt convins că fiecare dintre voi a ales farmacia sau medicina din pasiune și că ați pornit pe acest drum cu gândul să vă puneți în aplicare cunoștințele dobândite în beneficiul pacientului. Drumul către acest ideal nu este însă unul facil. România se confruntă cu un fenomen accentuat de migrație a personalului medical, iar cei care pleacă sunt în cea mai mare măsură tinerii.

Decalajul dintre România și principalele state de destinație în ceea ce privește salariile, infrastructura medicală, condițiile de muncă din sistemul medical, oportunitățile de dezvoltare profesională, respectul pentru profesia de medic, calitatea vieții în general, stă la baza deciziei tinerilor medici de a pleca în străinătate. Politicile de retenție și de planificare ale resursei umane în sănătate trebuie fundamentate pe dovezi științifice și un punct bun de plecare îl constituie identificarea planului de carieră al studenților, intențiile și aspirațiile lor. Avem datoria de a crea un cadru propice care presupune condiții de muncă și salarizare adecvate, educație de calitate pe tot parcursul vieții și oportunități de dezvoltare pentru ca voi, tinerii să alegeți să profesați în România, așa cum am convingerea că vă doriți.

V-ați ales o profesie nobilă! Ați pornit pe un drum lung, cu dorința ca, după ani de studiu intens și efort continuu, să fiți cei mai buni în specialitatea aleasă. Am tot respectul pentru corpul didactic, pentru cei care, cu aceeași pasiune, ați ales în trecut profesia medicală și mai mult decât atât ați ales să sprijiniți pașii viitorilor medici și farmaciști spre o carieră profesională încununată de succes.

Proiectele pe care mi le-ați prezentat la evenimentul organizat la Palatul Cotroceni îmbină, așa cum ați precizat, tradiția cu modernitatea. La Târgu Mureș avem o tradiție de peste șapte decenii de existență, de-a lungul cărora ați îmbogățit comunitatea medicală cu mii de profesioniști. Avem în față o traiectorie europeană și internațională, care pune accentul pe medicina personalizată, pe prevenție și pe inovare în medicină. Medicina românească la Centenar înseamnă tradiție și celebrarea personalităților care au pus numele țării noastre pe harta lumii în ceea ce privește dezvoltarea medicinei, dar și orientare către viitor, către inovare și tendințe europene. Vă felicit și vă urez mult succes!”