Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon”

08 Noiembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 8 noiembrie a.c., un mesaj cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon”. Mesajul a fost prezentat de către doamna Ligia Deca, Consilier de Stat, Departamentul Educație și Cercetare.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon”, aş dori să felicit întreaga echipă a Institutului atât pentru profesionalismul din activitatea de zi cu zi în interacţiunea cu pacienţii, cât şi pentru activitatea de cercetare şi contribuţia la dezvoltarea domeniului prin proiectele derulate, prin formarea de specialişti de profil, precum şi prin investiţiile realizate în infrastructura de cercetare. Viziunea asumată a Institutului, sănătatea  şi bunăstarea populaţiei, constituie resursa fundamentală de afirmare a capitalului uman, este o viziune care stabileşte un standard de excelenţă onorat cu succes pe parcursul acestor 70 de ani de existenţă.

Institutul este un exemplu de urmat în ceea ce priveşte aducerea cercetării medicale din România mai aproape de structurile de cercetare consacrate la nivel european, contribuind la valorificarea potenţialului în domeniul cercetării medicale şi la creşterea competitivităţii ştiinţei româneşti. Alături de rezultatele obţinute în cercetare, este de apreciat faptul că acestea sunt transpuse în practică, la cel mai înalt nivel, în cadrul unor secţii unice în profilul specialităţii – de la secţia de chirurgie endocrină, la cea de terapie nucleară sau secţia de endocrino-pediatrie.

De asemenea, mă bucură faptul că studenţii catedrei de endocrinologie a UMF „Carol Davila” sunt expuşi la proiecte de cercetare încă de la începutul parcursului lor academic, ceea ce oferă o garanţie suplimentară a calităţii activităţii lor profesionale ulterioare. Iniţiativele şi investiţiile realizate de către Institut de-a lungul anilor contribuie la creșterea atractivității științei pentru tineri și la creșterea apetitului pentru inovare. Dincolo de beneficiile directe care derivă din investițiile în cercetare și dezvoltare, astfel de inițiative vin şi în întâmpinarea cercetătorilor români care se specializează în afara țării și oferă o alternativă celor care doresc să urmeze o carieră în domeniu în România.

Dezvoltarea educaţiei şi cercetării joacă un rol central în conturarea răspunsului la provocările societăţii de mâine, precum şi un factor esenţial în dezvoltarea şi creşterea economică.

Vă felicit pentru promovarea şi respectarea unor valori puternice, clădite pe parcursul acestor 70 de ani de existenţă a Institutului – tradiţia de excepţie, inovarea, continuitatea, dedicarea, excelenţa, siguranţa, integritatea, compasiunea şi bunătatea, respectarea drepturilor pacientului, munca în echipă şi asigurarea tehnologiei de ultimă generaţie. Toate acestea oferă garanţia profesionalismului şi dedicării cu care vă derulaţi activitatea.

România are un potențial extraordinar de creștere și dezvoltare, iar exemplul Institutului Naţional de Endocrinologie „C.I. Parhon” demonstrează faptul că avem un loc relevant pe harta europeană a cercetării, pe care îl putem consolida în viitor.

La mulţi ani şi mult succes în continuare!”