Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul dezbaterii despre piața farmaceutică, dezvoltarea viitoare a societății, modalitatea de stabilire a prețurilor din piața românească și a taxei de clawback

11:50 | 22 Noiembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 22 noiembrie a.c., la Iași, o alocuțiune în cadrul dezbaterii despre piața farmaceutică, dezvoltarea viitoare a societății, modalitatea de stabilire a prețurilor din piața românească și a taxei de clawback, organizate la compania „Antibiotice” S.A din Iași.

Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii:

„Mulțumesc, domnule Director General,

Doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent astăzi la Antibiotice Iaşi, un simbol al medicinii româneşti!

Vă rog să primiți întreaga mea apreciere pentru activitatea de peste şase decenii. Cei 60 de ani de existenţă înseamnă continuitate şi consecvenţă în slujba unei cauze nobile, aceea de însănătoşire şi de asigurare a calităţii vieţii pentru atâtea generaţii de români.

De la primul produs fabricat în 1955 (Penicilina) și până în zilele noastre, Antibiotice Iași a devenit un nume recunoscut în țară dar și în străinătate.

Astăzi, pe piaţa internă, Antibiotice Iaşi este principalul producător de medicamente generice antiinfecțioase și este lider mondial în fabricarea Nistatinei.

Astfel, Antibiotice Iași a reușit să pună România pe harta internaţională a medicamentelor. Acesta este rezultatul dăruirii şi devotamentului unor oameni care au dedicat luni sau ani de cercetare și efort pentru binele nostru, al tuturor.

Fie că este vorba despre producţia de medicamente, despre activitatea desfăşurată de cei peste 70 de specialiști ai Centrului de Cercetare - Dezvoltare sau despre expertiza în Regulatory Affairs furnizată de echipa multidisciplinară cu experiență în domeniu, un atribut comun al tuturor celor implicaţi este profesionalismul.

Vă felicit totodată pentru implementarea Centrului de Evaluare a Medicamentului, în cadrul căruia se desfăşoară studii clinice.

Nu în ultimul rând, Antibiotice Iaşi a implementat standarde de calitate recunoscute la nivel internaţional, tocmai acest sistem de management al calităţii asigurând notorietatea companiei pe piaţa internaţională.

Cunoaştem cu toţii dificultățile cu care se confruntă sistemul medical românesc. Iar piaţa medicamentelor nu reprezintă nici pe departe o excepţie aici. Cred că, în acest context, aprecierea pentru Antibiotice Iaşi trebuie să fie cu atât mai mare.

Producția de medicamente nu face excepție de la nevoile generale ale mediului de afaceri din România.

Pentru a avea performanțe sustenabile avem nevoie de predictibilitate pentru mediul de afaceri, pentru ca acesta să se gândească la dezvoltare și modernizare, nu doar la modul în care să facă față reglementărilor excesive, poverii birocratice ori incertitudinilor fiscale și legislative.

Am spus mereu că trebuie să privim cercetarea ca pe o investiţie în viitorul României.

Avem un potenţial uman şi intelectual remarcabil, pe care trebuie să îl valorificăm aici, în ţară.

Tinerii trebuie încurajaţi să aleagă cercetarea şi, mai ales, să aleagă să facă cercetare în România, iar cei care au plecat deja, să se reîntoarcă. Cred că Antibiotice ar putea fi un exemplu extraordinar în acest sens.

În ciuda circumstanțelor și limitărilor pe care le cunoaștem cu toții, aţi reuşit să creaţi propriul loc al României pe harta europeană şi internaţională a cercetării în domeniul farmaceutic.

Aş aminti, cu titlu de exemplu, colaborarea cu universităţi şi laboratoare din domeniul cercetării biotehnologice sau studiile clinice de bioechivalenţă şi de faza întâi desfăşurate pentru clienţi din Europa şi Canada. Avem o sursă de avantaj competitiv pe care nu avem voie să o irosim!

Vă felicit încă o dată pentru întreaga activitate şi pentru rezultatele remarcabile! Reprezentaţi un pol de inovare şi creativitate, un model de profesionalism şi aduceţi cinste ţării noastre la nivel internaţional. Iar viitorul înseamnă inovare, creativitate, cercetare!

Vă mulţumesc şi vă urez succes, cu certitudinea că, având astfel de modele,  putem privi cu optimism spre viitor!”