Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalități din domeniul cercetării, unor reprezentanți ai Academiei Române și a unor cadre medicale

16:55 | 01 decembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 1 Decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a unor personalități din domeniul cercetării, unor reprezentanți ai Academiei Române și a unor cadre medicale.

 

Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii:

„Domnule Președinte al Academiei Române,
Domnilor Miniștri,
Doamnelor și domnilor academicieni, cercetători și medici,

De Ziua Națională este firesc să reflectăm atât la ceea ce a contribuit la construcția statului și identității naționale, cât și la viitorul acestora.

Și sunt probabil puține domenii care au această dimensiune duală, cea a analizei trecutului în strânsă legătură cu proiectarea viitorului, ce pot fi evidențiate prin acordarea de distincții naționale în această zi simbolică.

Cercetarea științifică este cu siguranță unul dintre aceste domenii într-o Românie educată, democratică, cu respect față de valori și instituțiile sale fundamentale.

Unul dintre pilonii istorici și spirituali ai statului români a fost, este și va fi Academia Română.

De aceea, cu ocazia acestei zile simbolice, mă simt onorat să recunosc meritele celor care și-au pus viața în slujba cunoașterii.

Am remarcat nu numai performanța științifică a celor decorați, ci și preocuparea Academiei Române pentru viitorul României, prin activitatea intensă de reflecție asupra dezvoltării României în următoarele decenii.

Cred cu tărie că fundamentul unei societăți se creează pe cunoaștere, dialog, înțelegere și toleranță în diversitate.

De aceea, astăzi am recunoscut și meritele unor cercetători tineri, remarcabili prin activitatea lor științifică. Prin deschiderea pe care o conferă către comunitatea științifică internațională, dublată de contribuția continuă la mediul de cercetare românesc, ei clădesc fundamentul științific pentru o Românie europeană, puternică și competitivă în spațiul european.

În egală măsură, am onorat meritele celor care și-au dedicat întreaga carieră medicinii, punând bazele unor domenii medicale de avangardă și pregătind cu profesionalism și dăruire generații întregi de tineri medici.

Doresc să vă mulțumesc tuturor celor prezenți pentru devotamentul dumneavoastră și vă invit să contribuim cu toții la o Românie puternică prin creativitate și inovare.

Felicitări pentru realizări și, cu ocazia Zilei Naționale, «La mulți ani!»”.