Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis

14:00 | 22 decembrie 2016

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 22 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă la finalul consultărilor cu partidele și formațiunile politice.

 

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

„Bună ziua!

Am încheiat astăzi ultima rundă de consultări pentru desemnarea Premierului. Înainte însă de a face câteva precizări în legătură cu acest subiect, vreau să mă refer la semnificaţia acestor zile de sfârşit de decembrie pentru istoria recentă a României.

În urmă cu 27 de ani, revolta împotriva unui regim opresiv şi abuziv a scos oameni în stradă, oameni gata să-şi dea viaţa decât să accepte să trăiască fără libertate.

Pe 22 decembrie 1989, românii au spus un NU hotărât dictaturii. Să ne amintim astăzi cu profund respect şi recunoştinţă de martirii Revoluţiei, de acei oameni fără al căror sacrificiu nu ar fi fost posibilă o România liberă şi democrată.

Consultările s-au încheiat după două zile – consultările, precizez, cu partidele parlamentare. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziția de Prim-ministru. PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP l-a propus pe domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliție majoritară în Parlament, o coaliție formată de PSD, ALDE și UDMR.

În consecință, în zilele următoare voi avea discuții pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun.

Și, în acest context, dați-mi voie să vă spun tuturor sărbători fericite! La mulți ani!”