Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Republicii Finlanda, domnul Juha Sipilä, și cu Prim-ministrul Republicii Croația, domnul Andrej Plenković

14 Decembrie 2018 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 14 decembrie a.c., o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Finlanda, domnul Juha Sipilä, și cu Prim-ministrul Republicii Croația, domnul Andrej Plenković, în contextul în care cele trei state urmează să asigure Trio-ul de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene pe perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2020.

Cu această ocazie, Președintele României a transmis aprecierile sale cu privire la dialogul susținut și cooperarea excelentă cu Finlanda și Croația în procesul de elaborare a Programului comun de lucru al Consiliului Uniunii Europene, pe durata președințiilor rotative care vor fi exercitate consecutiv de cele trei state, începând cu 1 ianuarie 2019. Programul trasează liniile majore care urmează să fie abordate în cadrul Consiliului UE pe perioada următoarelor 18 luni, asigurându-se astfel coerența și continuitatea agendei europene pe termen mediu și lung.

Președintele României a subliniat că acest Trio va avea un rol important în asigurarea continuității gestionării dosarelor aflate pe agenda europeană, precum și a tranziției legislative și instituționale la nivelul Uniunii. Discuțiile s-au axat și pe abordarea subiectelor actuale ale agendei europene, precum Brexit, negocierile privind viitorul cadru financiar multianual post 2020 și problematica migrației.

Președintele Klaus Iohannis a evocat faptul că dezbaterile actuale de la nivel european cu privire la viitorul UE conferă Trio-ului România-Finlanda-Croația un rol important în ceea ce privește viitoarea Agendă strategică a Uniunii Europene și proiectarea direcțiilor de evoluție a politicilor europene, de o manieră care să răspundă cât mai eficient așteptărilor cetățenilor europeni.

Totodată, Președintele României a precizat că țara noastră, ca stat care va prelua Președinția Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, va depune toate eforturile pentru a contribui la avansarea Agendei europene pe perioada Trio-ului.

Discuția a evidențiat angajamentul celor trei țări de a conlucra în vederea îndeplinirii obiectivelor comune stabilite în cadrul Programului comun de lucru.

La propunerea Președintelui Klaus Iohannis, s-a agreat ca, pe perioada desfășurării mandatelor succesive ale Președințiilor din Trio -  România, Finlanda, Croația - să fie organizate, în acest format, reuniuni de coordonare în marja Consiliilor Europene.