Angajamente

Politică externă

Într-o lume profund globalizată și puternic interconectată, performanța politicii externe se reflectă în mod direct asupra întregii societăți.

România este recunoscută ca un partener credibil şi predictibil. Direcțiile majore stabilite în trecut sunt continuate, dar cu o perspectivă mai activă și mai creativă în raporturile cu partenerii strategici și cu celelalte state, precum și în interiorul organismelor din care România face parte.

În plan global, angajamentele României sunt promovarea libertății, consolidarea democrației și respectarea normelor de drept internațional. Acestea sunt fundamentele din care decurg securitatea și prosperitatea, iar acțiunile și deciziile noastre trebuie să le aibă mereu ca reper.

Cadrul major de acțiune în plan extern este dat de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, de apartenența la NATO și la Uniunea Europeană. În interiorul organismelor din care face parte, România este un partener loial și consecvent. Ne-am propus consolidarea rolului nostru în cadrul NATO și al Uniunii Europene, nu dintr-o perspectivă individuală și ca simplu beneficiar, ci prin asumarea responsabilității, într-un context geopolitic complicat şi prin contribuţia la întărirea construcției europene și euroatlantice.

Priorități pentru politică externă

Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii

Într-un context de securitate complex, dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA a fost substanţial dezvoltată. România îşi propune consolidarea acestui Parteneriat şi asigurarea unei prezenţe consistente a Statelor Unite ale Americii în ţara noastră. Aceasta va fi realizată inclusiv prin intermediul bazelor de la Deveselu, Mihail Kogălniceanu şi prin participarea la exerciţii comune, fără a se limita la acestea.

Dincolo de componenta politico-militară, este esențială dezvoltarea cooperării bilaterale pe alte dimensiuni, în primul rând cea economică și investițională. Deja se constată o creștere a interesului american pentru investiții, iar România face toate demersurile pentru ca această tendință să se confirme și să producă rezultate benefice pentru ambele părți.

România în NATO

Principalul garant al securităţii ţării noastre este Alianţa Nord‐Atlantică. Pornind de la această realitate, România susţine întărirea solidarității şi legăturii transatlantice.

În cadrul NATO, România va continua să pledeze pentru consolidarea dimensiunii apărării colective. Este nevoie de o atenţie sporită acordată flancului estic şi regiunii strategice a Mării Negre, cea mai apropiată frontieră a NATO şi UE, expusă evoluţiilor de securitate din Estul continentului.

În acord cu intenția României de a asuma un rol regional semnificativ, în noiembrie 2015 a fost organizată la București Reuniunea la nivel înalt a Statelor din Europa Centrală și de Est, care a prefigurat summitul NATO de la Varşovia, din iulie 2016. Cu această ocazie, au fost evaluate ca prioritare cinci direcţii de acțiune:

  • întărirea solidarității şi indivizibilităţii securităţii Aliate, inclusiv prin consolidarea legăturii transatlantice şi susţinerea unei prezenţe sporite a Statelor Unite ale Americii în Europa, atât militar, cât şi politic şi economic;
  • întărirea NATO şi continuarea procesului de adaptare, pentru a răspunde riscurilor pe termen lung din Est şi din Sud;
  • consolidarea spaţiului de la Marea Neagră la Marea Baltică;
  • necesitatea aprofundării parteneriatului strategic dintre NATO şi Uniunea Europeană;
  • asigurarea că o decizie de reangajare a dialogului cu Federaţia Rusă va fi fundamentată pe înțelegerea comună a respectării dreptului internaţional.

România va pleda pentru o abordare echilibrată a celor două arii geografice, pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi a parteneriatului UE–NATO, cu identificarea de răspunsuri comune la o serie de ameninţări emergente şi continuarea dezvoltării complementare a Politicii de Securitate şi Apărare Comună în raport cu NATO.

România-stat membru UE

În cadrul Uniunii Europene avem nevoie, mai mult decât oricând, de solidaritate și unitate. Sunt prioritare respingerea fermă a discursului anti-european și păstrarea încrederii cetățenilor în politicile comune.

România participă la construcția europeană prin susținerea consolidării Uniunii Economice și Monetare, proiectului Uniunii energetice și prin implicarea activă în procesul de elaborare a unei noi Strategii de politică externă și securitate. De asemenea, țara noastră sprijină și procesul de negociere a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții. Succesul acestuia va avea un impact economic pozitiv, prin beneficiile directe și prin poziționarea favorabilă față de competitorii din plan global și, totodată, va întări parteneriatul transatlantic.

România încurajează traseul european al statelor din regiune, al celor din Balcanii de Vest, precum și al celor din cadrul Parteneriatului Estic care au semnat acorduri de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. Vom continua să fim cel mai puternic aliat în parcursul european al Republicii Moldova. În acest sens, avem în vedere, în egală măsură, atât susținerea intereselor Republicii Moldova în interiorul Uniunii Europene, cât și sprijinul direct și concret al eforturilor depuse de autoritățile de la Chișinău pentru apropierea de UE, până la integrare.

Relaţii bilaterale

În planul relațiilor bilaterale, România se profilează ca un actor predictibil. Există în continuare oportunități deosebite care derivă din parteneriatele strategice și raporturile privilegiate pe care le avem atât cu Statele Unite ale Americii, cât și cu țări precum Franța, Germania, Italia, Spania, Regatul Unit, Polonia și cu celelalte state membre din Uniunea Europeană, dar și cu Turcia.

Alături de implicarea noastră prioritară în identificarea și implementarea celor mai adecvate abordări în spațiul nostru de apartenență, dorim, deopotrivă, raporturi mai intense cu ansamblul zonelor lumii, cu Canada, cu statele din Vecinătatea Sudică a Europei și Orientul Mijlociu, cu Zona Asia-Pacific, în mod deosebit cu China, dar și cu țări precum Japonia, India, Coreea de Sud sau țările ASEAN, precum și cu statele din America Latină și Africa. În spiritul aceleiași abordări integratoare, vom urmări să dezvoltăm relațiile cu actorii emergenți din alte regiuni, într-o logică a complementarității intereselor.

Evenimente Recente din politica externă

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 3 februarie a.c., la Valletta (Republica Malta), o declarație de presă în marja reuniunii informale a Consiliului European.

Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea informală a Consiliului European

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa vineri, 3 februarie a.c., la Valletta (Republica Malta), la reuniunea informală a Consiliului European.

Participarea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa joi, 15 decembrie a.c., la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Întâlnirea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marți, 13 decembrie a.c., cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, în cadrul unui dejun de lucru, găzduit de Ambasada Republicii Slovace.

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută la finalul Reuniunii Consiliului European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 21 octombrie a.c., o declarație de presă la finalul Reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Declaraţia de presă a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută la finalul reuniunii Consiliului European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 29 iunie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), o declarație de presă, la finalul reuniunii Consiliului European.

Participarea Preşedintelui României la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie a.c.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 28 - 29 iunie a.c., la reuniunea Consiliului European care se va desfăşura la Bruxelles.

Declaraţia de presă a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută înaintea plecării la Consiliul European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 17 martie a.c., o declarație de presă înaintea reuniunii Consiliului European din 17-18 martie 2016.

Participarea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Summitul Uniunea Europeană – Turcia

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat duminică, 29 noiembrie a.c., la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană – Turcia.
 

Participarea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Summitul Uniunea Europeană - Africa privind migraţia şi la Reuniunea informală a Consiliului European

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, în perioada 11-12 noiembrie a.c., la Summitul Uniunea Europeană (UE) - Africa privind migraţia, precum și la Reuniunea informală a Consiliului European, ambele evenimente desfăşurându-se la Valletta (Malta).
 

Declaraţia de presă a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în urma participării la reuniunea Consiliului European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 16 octombrie a.c., o declarație de presă în  urma participării la reuniunea Consiliului European. 

 

Întâlnirea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu europarlamentarii români

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 15 octombrie a.c., la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles, cu europarlamentari români. 

Declarația de presă comună a Președintelui României şi a Preşedintelui Parlamentului European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 15 octombrie a.c., la sediul Parlamentului European, cu Președintele Parlamentului European, domnul Martin Schulz. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută cu ocazia participării la Consiliul European de toamnă

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 14 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă. 

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu domnul Manfred Weber, Președintele Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 15 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Manfred Weber, Președintele Grupului Partidului Popular European din Parlamentul European. 

Declaraţia de presă a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinută la finalul reuniunii Consiliului European Extraordinar Informal

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 24 septembrie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), la finalul reuniunii Consiliului European Extraordinar Informal, o declarație de presă.

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European de Vară

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 26 iunie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), la finalul reuniunii Consiliului European de Vară, o declarație de presă.
 

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la reuniunea Consiliului European de Vară

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 25 iunie a.c., la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declarație de presă înaintea participării la reuniunea Consiliului European de Vară de la Bruxelles (Regatul Belgiei).
 

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la finalul Summitului UE-CELAC de la Bruxelles (Regatul Belgiei)

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 11 iunie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), la finalul Summitului UE-CELAC, o declarație de presă.

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 10 iunie a.c., la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declarație de presă înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE - CELAC).
 

Întrevederea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit vineri, 5 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, pe domnul Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil cu domeniile privind mai buna reglementare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale. 

Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia marcării a 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 4 iunie a.c., un mesaj cu ocazia marcării a 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki, mesaj transmis participanților la Conferința „Actul Final de la Helsinki - de 40 de ani fundamentul securității europene”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, de către domnul Consilier Prezidențial Lazăr Comănescu.

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, după Summitul Parteneriatului Estic de la Riga

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat în perioada 21 - 22 mai a.c. la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga (Republica Letonia). Domnul Președinte Klaus Iohannis a susținut vineri, 22 mai a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă la sosirea în țară.

Declarație de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea plecării la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 21 mai a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea plecării la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga (Republica Letonia).

Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la recepţia oferită cu prilejul Zilei Europei

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut, sâmbătă, 9 mai a.c., la Palatul Cotroceni, un discurs cu ocazia recepției oferite cu prilejul Zilei Europei.

Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea plecării la reuniunea Consiliului European Extraordinar

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 23 aprilie a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea plecării la reuniunea Consiliului European Extraordinar.
 

Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European Extraordinar de la Bruxelles

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat joi, 23 aprilie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), la reuniunea Consiliului European Extraordinar, la finalul căreia a susţinut o declaraţie de presă.

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Președintelui Comitetului Economic și Social European, domnul Henri Malosse

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit joi, 16 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, pe președintele Comitetului Economic și Social European, domnul Henri Malosse.

Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la finalul lucrărilor Consiliului European de la Bruxelles

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat în perioada 19-20 martie a.c., la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară, la finalul căreia a susţinut o declaraţie de presă.
 

Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea plecării la reuniunea de primăvară a Consiliului European

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 19 martie a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea plecării la reuniunea de primăvară a Consiliului European.

Întâlnirea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Partidului Popular European, domnul Joseph Daul

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut în această dimineață la Bruxelles (Regatul Belgiei) o întâlnire cu Președintele PPE, domnul Joseph Daul, cu prilejul reuniunii Partidului Popular European și înaintea ședinței Consiliului European.

Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, după Reuniunea Consiliului European Informal

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat joi, 12 februarie a.c., la Reuniunea Consiliului European Informal de la Bruxelles (Regatul Belgiei), la sfârșitul căreia a susținut o declarație de presă. Vă prezentăm în continuare textul declaraţiei de presă susţinute după Reuniune:

Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei oficiale la Bruxelles (Regatul Belgiei)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 15 ianuarie a.c., la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă, înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează la Bruxelles (Regatul Belgiei).

Declaraţia de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, la Bruxelles (Regatul Belgiei)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 15 ianuarie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), cu Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.

Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Summitul NATO de la Varșovia

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 8- 9 iulie a.c., la Summitul NATO de la Varșovia. Cu acest prilej, vor fi organizate mai multe reuniuni în formatul Consiliului Nord-Atlantic, o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, precum și o întâlnire în formatul Misiunii Resolute Support pentru Afganistan.

Address made by the President of Romania, Mr. Klaus Iohannis, during the ”Between Reassurance and Reengagement? The Future of NATO” panel discussion, at the 52nd Munich Security Conference

On Saturday, February 13, the President of Romania, Mr. Klaus Iohannis, made an address during the ”Between Reassurance and Reengagement? The Future of NATO” panel discussion, at the 52nd Munich Security Conference.

You can find the text of the address below:

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul panelului cu tema „Între reasigurare și reangajare? Viitorul NATO” - Conferința de Securitate de la München

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut sâmbătă, 13 februarie a.c., o alocuțiune în cadrul panelului cu tema „Între reasigurare și reangajare? Viitorul NATO”, cu prilejul participării la cea de-a 52-a Conferinţă de Securitate de la München (Republica Federală Germania).

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, susţinută la finalul Reuniunii la nivel înalt a Statelor din Europa Centrală și de Est

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 4 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarația de presă comună cu Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, la finalul Reuniunii la nivel înalt a Statelor din Europa Centrală și de Est.

Primirea Secretarului General Adjunct al NATO, domnul Alexander Vershbow

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marți, 3 noiembrie a.c., pe Secretarul General Adjunct al NATO, domnul Alexander Vershbow, aflat la București pentru a participa la Reuniunea la nivel înalt a Statelor din Europa Centrală și de Est. 

Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei la Unitatea NATO de Integrare a Forțelor

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a vizitat joi, 2 iulie a.c., împreună cu Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, Unitatea NATO de Integrare a Forțelor. 

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Secretarului General al NATO, domnul Jens Stoltenberg

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 2 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, cu Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, care se află într-o vizită de oficială în România. La finalul convorbirilor, cei doi înalți oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.

Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu prilejul Activării Unităţii de Integrare a Forţelor NATO

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 3 septembrie 2015 a.c., un mesaj cu prilejul Activării Unităţii de Integrare a Forţelor NATO (NATO Force Integration Unit – NFIU).

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a domnului general Philip M. Breedlove, comandantul suprem al forțelor aliate din Europa

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marți, 31 martiea a.c., la Palatul Cotroceni, pe comandantul forțelor NATO din Europa, domnul general Philip M. Breedlove.

Declaraţia de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Secretarului General al NATO, domnul Jens Stoltenberg, la Bruxelles (Regatul Belgiei)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit vineri, 16 ianuarie a.c., la Bruxelles (Regatul Belgiei), cu Secretarul General al NATO, domnul Jens Stoltenberg. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.

Mesajul de felicitare transmis României de către Secretarul General al ONU, domnul Ban Ki-moon

Secretarul General al ONU, domnul Ban Ki-moon, a transmis un mesaj de felicitare, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite.

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul Galei Aniversare „60 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat marţi, 15 decembrie a.c., ora 19.00, la Gala Aniversară „60 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite, care a avut loc la Sala Studio a Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, prilej cu care a susținut o alocuțiune.

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Secretarul General al ONU, domnul Ban Ki-moon

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut marți, 29 septembrie a.c., în marja participării la Adunarea Generală a ONU, o întrevedere cu domnul Ban Ki-moon, Secretarul General al ONU. 
 

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu domnul Mogens Lykketoft, Președintele celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 25 septembrie a.c., în marja participării la Adunarea Generală a ONU, o întrevedere cu Mogens Lykketoft, Președintele celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale. Într-un moment aniversar, atât pentru ONU, cât și pentru România, cei doi înalți oficiali au avut un schimb de opinii asupra unor teme de pe agenda internațională și onusiană. 
 

Întrevederea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Austriei, domnul Heinz Fischer

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut duminică, 26 iulie a.c., la Salzburg, o întrevedere de lucru cu Preşedintele Austriei, domnul Heinz Fischer.

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu o delegaţie a landului Tirol din Austria

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit astăzi, 4 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o delegaţie a landului austriac Tirol, din care au făcut parte guvernatorul landului, domnul Günther Platter, şi preşedintele parlamentului de land, domnul Herwig van Staa.

Convorbire telefonică a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele ales al Republicii Bulgaria, Rumen Radev

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut marţi, 13 decembrie a.c., o convorbire telefonică cu Preşedintele ales al Republicii Bulgaria, domnul Rumen Radev, la inițiativa acestuia.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 15 iunie a.c., la Sofia (Republica Bulgaria), o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev.

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria, doamna Tsetska Tsacheva

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit-o luni, 8 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, pe doamna Tsetska Tsacheva, Președintele Adunării Naţionale a Republicii Bulgaria. 

Declarația de presă comună a Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit vineri, 20 februarie a.c., vizita oficială în România a Președintelui Republicii Bulgaria, domnul Rosen Plevneliev, prilej cu care au susținut și o declarație de presă comună.

Vizita oficială a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în Republica Croaţia

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a efectuat în perioada 15-16 iunie a.c. o vizită oficială în Republica Croaţia, la invitaţia omologului său, doamna Kolinda Grabar-Kitarović. Programul a inclus convorbiri între cei doi şefi de stat, precum şi întâlniri cu prim-ministrul Zoran Milanović, respectiv preşedintele Parlamentului, Josip Leko.

Declaraţia de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Croaţia, doamna Kolinda Grabar-Kitarović

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit luni, 15 iunie a.c., la Zagreb (Republica Croaţia), cu Președintele Republicii Croaţia, doamna Kolinda Grabar-Kitarović. La finalul convorbirilor, cei doi șefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Consiliului Statelor (Senat) din Confederaţia Elveţiană, domnul Claude Hêche

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marţi, 3 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Consiliului Statelor (Senat) din Confederaţia Elveţiană, domnul Claude Hêche.

Întrevederea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Estoniei, domnul Toomas Hendrik Ilves

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut duminică, 27 septembrie a.c., o întrevedere cu Președintele Estoniei, domnul Toomas Hendrik Ilves, în marja participării la cea de-a 70-a Adunare Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
 

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Republicii Franceze, domnul François Hollande

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marți, 13 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Franceze, domnul François Hollande.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 14 iulie a.c., un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze.

Declarație de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei oficiale în Republica Franceză

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marți, 10 februarie a.c., la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă, înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Franceză. Vă prezentăm în continuare textul declaraţiei:

Declaraţia de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Franceze, domnul François Hollande

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marţi, 10 februarie a.c., la Paris (Republica Franceză), cu Președintele Republicii Franceze, domnul François Hollande. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.

Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Franţa

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marţi, 10 februarie a.c., la Paris (Republica Franceză), cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Franţa. Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii susţinute cu acest prilej:

Primirea de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a unei delegaţii a landului german Hessa, condusă de Prim-ministrul de land, domnul Volker Bouffier

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit joi, 2 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul landului federal german Hessa, domnul Volker Bouffier, însoţit de Preşedintele Parlamentului de land, domnul Norbert Kartmann, şi de alţi oficiali ai landului.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul landului Bavaria, domnul Horst Seehofer

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut vineri, 12 februarie a.c., la sediul Guvernului landului Bavaria (München, Republica Federală Germania), o declarație de presă comună cu Prim-ministrul landului Bavaria, domnul Horst Seehofer.

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președinta Parlamentului landului Bavaria, doamna Barbara Stamm

Cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în landul Bavaria, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 11 februarie a.c. , o întrevedere cu Preşedinta Parlamentului de land, doamna Barbara Stamm.

Primirea unei delegaţii parlamentare conduse de Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, domnul Gunther Krichbaum

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit joi, 29 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german (Bundestag), condusă de domnul Gunther Krichbaum, Președintele Comisiei.

Alocuțiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinută la recepţia organizată cu prilejul Zilei Unităţii Germane

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 5 octombrie a.c., o alocuțiune, în cadrul recepţiei organizate cu prilejul Zilei Unităţii Germane.

Primirea unei delegaţii conduse de domnul Peter Friedrich, Ministrul pentru Bundesrat, Afaceri Europene şi Afaceri Internaţionale al landului Baden-Württemberg

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit miercuri, 9 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o delegaţie a landului federal german Baden-Württemberg, condusă de Ministrul pentru Bundesrat, Afaceri Europene şi Afaceri Internaţionale al landului, domnul Peter Friedrich.
 

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu ministrul federal al Apărării, doamna Ursula von der Leyen

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit-o joi, 4 iunie a.c. la Palatul Cotroceni, pe doamna Ursula von der Leyen, ministrul federal al Apărării din Republica Federală Germania, aflată în vizită oficială în România, la invitaţia omologului său român.

Primirea de către Președintele României a domnului Frank-Walter Steinmeier, Ministrul de Externe al Republicii Federale Germania

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 9 martie a.c., pe Ministrul de Externe al Republicii Federale Germania, domnul Frank-Walter Steinmeier, aflat in vizită oficială în România.

Întâlnirea Președintelui României cu Președintele Republicii Federale Germania

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va fi întâmpinat joi, 26 februarie a.c., la Palatul prezidențial Bellevue din Berlin, de Președintele Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck. 

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Cancelarului Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 26 februarie a.c., la Berlin (Republica Federală Germania), cu Cancelarul Republicii Federale Germania, doamna Angela Merkel. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.
 

Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu prilejul întâlnirii cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Republica Federală Germania

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat joi, 26 februarie a.c., la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Germania, prilej cu care a susținut o alocuțiune.

Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei oficiale în Republica Federală Germania

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 25 februarie a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Federală Germania.

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Parlamentului Irlandei, domnul Seán Barrett

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marţi, 2 iunie a.c. la Palatul Cotroceni, pe Președintele Parlamentului Irlandei, domnul Seán Barrett. 
 

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută la întâlnirea cu reprezentanții comunității israeliene de origine română

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 9 martie a.c., la Ierusalim, Statul Israel, o alocuțiune cu prilejul întâlnirii cu reprezentanții comunității israeliene de origine română.
 

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Knesset-ului, domnul Yuli-Yoel Edelstein

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marți, 8 martie a.c., la sediul Knesset-ului (Adunarea Legislativă) din Ierusalim, Statul Israel, o declarație de presă comună cu Preşedintele Knesset-ului, domnul Yuli-Yoel Edelstein.

 

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Statului Israel, domnul Benjamin Netanyahu

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut luni, 7 martie a.c., la Ierusalim, Statul Israel, o declarație de presă comună cu Prim-ministrul Statului Israel, domnul Benjamin Netanyahu.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut luni, 7 martie a.c., la Ierusalim, Statul Israel, o declarație de presă comună cu Președintele Statului Israel, domnul Reuven Rivlin.

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Preşedintelui Parlamentului israelian (Knesset), domnul Yuli-Yoel Edelstein

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit joi, 8 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Knesset-ului israelian, domnul Yuli-Yoel Edelstein, aflat în vizită oficială în România. 

Primirea de către Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Italiene, domnul Paolo Gentiloni

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit joi, 9 iulie a.c., la Palatul Cotroceni, pe ministrul Afacerilor Externe al Republicii Italiene, domnul Paolo Gentiloni, aflat în vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia omologului român. 
 

Declarația Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, după vizitarea Pavilionului României din cadrul Expoziției Universale Milano 2015

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a vizitat joi, 14 mai a.c., Pavilionul României din cadrul Expoziției Universale Milano 2015, prilej cu care a susținut următoarea declarație:

Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Milano

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a vizitat joi, 14 mai a.c., Pavilionul României din cadrul Expoziției Universale Milano 2015, prilej cu care a susținut următoarea declarație:

A doua zi a vizitei oficiale a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în Italia

Programul vizitei oficiale în Italia a președintelui Iohannis a continuat marți, 28 aprilie a.c., cu o întâlnire cu premierul italian Matteo Renzi.

Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei oficiale în Republica Italiană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut luni, 27 aprilie a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea vizitei oficiale în Republica Italiană.
 

Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în cadrul întâlnirii cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Republica Italiană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit luni, 27 aprilie a.c., la Roma (Republica Italiană), cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Italia.
 

Vizita oficială a Președintelui României, Klaus Iohannis, în Republica Italiană

Luni, 27 aprilie a.c., a început vizita oficială a președintelui României, Klaus Iohannis, la Roma, la invitația omologului său italian, Sergio Mattarella. Prima întrevedere a avut loc la Palatul Quirinale, unde cei doi președinți au avut discuții pe teme bilaterale, de pe agenda europeană și internațională.

Convorbire telefonică a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Italiei, domnul Sergio Mattarella

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut astăzi o convorbire telefonică cu omologul său italian, domnul Președinte Sergio Mattarella.

Vizita de stat a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în Republica Lituania

În cursul vizitei de stat pe care a efectuat-o astăzi în Lituania, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut consultări cu Preşedintele Lituaniei, doamna Dalia Grybauskaitė, alături de care a susţinut o declarație de presă comună.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Republicii Lituania, doamna Dalia Grybauskaitė

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 18 mai a.c., la Vilnius (Republica Lituania), o declarație de presă comună cu Preşedintele Republicii Lituania, doamna Dalia Grybauskaitė.

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Ministrului Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei, domnul Børge Brende

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit joi, 3 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei, domnul Børge Brende, care a participat la ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Parlamentului Regatului Norvegiei, domnul Olemic Thommessen

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marţi, 23 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Președintele Parlamentului Regatului Norvegiei, domnul Olemic Thommessen. 
 

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut duminică, 10 iulie a.c., la Varşovia (Republica Polonă), o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda.

Primirea ministrului de Externe al Republicii Polone, domnul Witold Waszczykowski

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 21 decembrie a.c., pe ministrul de Externe al Republicii Polone, domnul Witold Waszczykowski, cu ocazia vizitei oficiale în România.

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Polone, domnul Grzegorz Schetyna

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 2 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone, domnul Grzegorz Schetyna. Oficialul polonez participă la ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întoarcerea din Republica Polonă

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut vineri, 8 mai a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă la întoarcerea din Republica Polonă, unde a participat la manifestările organizate cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial organizate la Gdansk.

Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la manifestările organizate cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial (Gdansk, Republica Polonă)

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, joi, 7 mai a.c., la invitația Președintelui Republicii Polone, domnul Bronislaw Komorowski, la manifestările de marcare a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, care vor avea loc la Gdansk.
 

Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Republica Polonă

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 12 martie a.c., la Varșovia (Republica Polonă), cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Polonia.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Polone, domnul Bronislaw Komorowski

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 12 martie a.c., la Varșovia (Republica Polonă), cu Președintele Republicii Polone, domnul Bronislaw Komorowski. La finalul convorbirilor, cei doi șefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.

Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la plecarea spre Varșovia, Republica Polonă

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 11 martie a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Polonă.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Portugheze, domnul Aníbal Cavaco Silva

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri, 17 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, cu Președintele Republicii Portugheze, domnul Aníbal Cavaco Silva, care se află într-o vizită de stat în țara noastră. La finalul convorbirilor, cei doi șefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.

Declarație de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul David Cameron

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 9 decembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul David Cameron.
 

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit duminică, 31 mai a.c., la Palatul Cotroceni, pe Alteța Sa Regală Charles, Prinț de Wales

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a domnului Michael Fallon, Ministrul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 23 martie a.c., la Palatul Cotroceni, pe ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon. La discuții a fost subliniată întărirea parteneriatului strategic între România și Mare Britanie în contextul situației tensionate de la granița de est a NATO și a UE.

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a domnului Philip Hammond, ministrul de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 14 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe ministrul de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, domnul Philip Hammond.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 17 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat marți, 7 iulie a.c., la ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. La finalul ceremoniei, cei doi șefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.

Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 27 august a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova.

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a doamnei Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit-o miercuri, 4 martie a.c., la Palatul Cotroceni, pe doamna Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. 

Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Universitatea de Stat din Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a vizitat miercuri, 25 februarie a.c., Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău, Republica Moldova), prilej cu care a susținut un discurs.

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei oficiale în Republica Moldova

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marți, 24 februarie a.c., la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Moldova.
 

Declaraţia de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marţi, 24 februarie a.c., la Chișinău (Republica Moldova), cu Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.

Convorbire telefonică a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti

Luni, 19 ianuarie a.c., a avut loc o convorbire telefonică între Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Serbia, domnul Tomislav Nikolić

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi, 16 iulie a.c., la Belgrad, cu Președintele Republicii Serbia, domnul Tomislav Nikolić, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Serbia. La finalul convorbirilor, cei doi șefi de stat au susținut o declarație de presă comună.

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei oficiale în Republica Serbia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 16 iulie a.c., la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni, o declarație de presă înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Serbia.

Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai minorității românești din Serbia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, efectuează joi, 16 iulie a.c., o vizită oficială în Republica Serbia. În acest context, domnul Președinte Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Belgrad, cu reprezentanţi ai minorității românești din Serbia, prilej cu care a susținut o alocuțiune.

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Adunării Parlamentare a Republicii Serbia, doamna Maja Gojković

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit-o miercuri, 27 mai a.c. la Palatul Cotroceni, pe doamna Maja Gojković, Preşedintele Adunării Parlamentare a Republicii Serbia. 

Alocuţiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinută în cadrul ceremoniei de decorare a veteranilor slovaci care au luptat alături de soldații români pentru eliberarea teritoriului slovac în cel de-al Doilea Război Mondial

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat joi, 19 noiembrie a.c., la ceremonia de decorare a veteranilor slovaci care au luptat alături de soldații români pentru eliberarea teritoriului slovac în cel de-al Doilea Război Mondial, prilej cu care a susținut o alocuțiune.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Preşedintele Republicii Slovace, domnul Andrej Kiska

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 18 noiembrie a.c., la Palatul Prezidențial din Bratislava (Republica Slovacă), o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Slovace, domnul Andrej Kiska.

Prima zi a vizitei oficiale a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în Republica Slovacă

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, efectuează, în perioada 18-19 noiembrie a.c., o vizită oficială în Republica Slovacă, la invitația omologului său slovac, domnul Andrej Kiska.

Programul primei zile a cuprins întrevederi cu Președintele Republicii Slovace, Președintele Consiliului Național slovac, Peter Pellegrini și cu Prim-ministrul Robert Fico. Discuțiile au abordat stadiul relației bilaterale, agenda europeană și internațională.

Vizita oficială a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în Republica Slovacă

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 18-19 noiembrie a.c., o vizită oficială în Republica Slovacă.

Cu această ocazie, Președintele Klaus Iohannis va avea, la Bratislava, convorbiri cu Președintele Republicii Slovace, domnul Andrej Kiska, cu Președintele Consiliului Național slovac, domnul Peter Pellegrini, și cu Prim-Ministrul Republicii Slovace, domnul Robert Fico. 

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Vice-premierului și Ministru al Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace, domnul Miroslav Lajčák

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 2 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Vice-premierul și Ministru al Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace, domnul Miroslav Lajčák, care participă la ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Declarație de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Guvernului Regatului Spaniei, domnul Mariano Rajoy

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit luni, 13 iulie a.c., la Madrid, cu Președintele Guvernului spaniol, domnul Mariano Rajoy, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în Regatul Spaniei. La finalul convorbirilor, cei doi înalți oficiali au susținut o declarație de presă comună.

Vizită oficială a Preşedintelui României în Regatul Spaniei

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, împreună cu doamna Carmen Iohannis, efectuează o vizită oficială în Regatul Spaniei, în perioada 12-14 iulie 2015, la invitaţia Majestăților Lor Regele Felipe al VI-lea si Regina Letizia.

Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Spania

Președintele României, domnul Președinte Klaus Iohannis, s-a întâlnit luni, 13 iulie a.c., la Madrid, cu reprezentanţi ai comunităţii românești din Spania, prilej cu care a susținut o alocuțiune.

Preşedintele Klaus Iohannis salută marcarea a 5 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI cu Statele Unite ale Americii

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, salută marcarea, astăzi, 13 septembrie a.c., a 5 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii, document fundamental al relaţiei strategice dintre România şi SUA:

Primirea șefului Gărzii Naționale a Statelor Unite ale Americii, generalul Frank Grass

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit astăzi, 27 noiembrie a.c., pe șeful Gărzii Naționale a Statelor Unite ale Americii, generalul Frank Grass, cu ocazia vizitei acestuia în România. 

Alocuţiunea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a 239-a aniversări a Zilei Independenţei

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat joi, 2 iulie a.c., la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România cu ocazia celei de-a 239-a aniversări a Zilei Independenţei.

Declaraţia de presă a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susținută în urma întrevederii cu Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 28 septembrie a.c., o declarație de presă, în urma întrevederii cu Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden.

Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică și Neagră

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat marți, 29 septembrie a.c., la reuniunea liderilor din statele riverane Mărilor Adriatică, Baltică și Neagră, organizată la inițiativa Președintei Croației, doamna Kolinda Grabar- Kitarović, în colaborare cu think-tank-ul american Atlantic Council.
 

Întâlnirea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu reprezentanții unor companii multinaționale americane, în cadrul evenimentului „American Romanian Investors Dialogue”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 25 septembrie a.c., la New York – Statele Unite ale Americii, o întrevedere cu reprezentanţii unor companii multinaţionale americane prezente sau care doresc să investească în România.

Întâlnirea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu reprezentanţi ai unor investitori instituționali și bănci de investiții din Statele Unite ale Americii

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, joi, 24 septembrie a.c., la New York – Statele Unite ale Americii, la reuniunea intitulată „România – o destinație atractivă pentru investitorii instituționali”. 
 

Discursul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, susţinut cu ocazia întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din New York, Statele Unite ale Americii

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 26 septembrie a.c., un discurs, cu prilejul întâlnirii cu reprezentanți ai comunității românești din New York, Statele Unite ale Americii.

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a unei delegații din partea Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a primit miercuri, 27 mai a.c., la Palatul Cotroceni, pe directorul Centrului de Studii Avansate, domnul Paul Shapiro, și pe directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaționale, domnul Radu Ioanid, din cadrul Muzeului Memorial al Holocaustului din Statele Unite ale Americii (Washington DC). La întâlnire au mai luat parte Însărcinatul cu Afaceri al misiunii diplomatice a SUA, domnul Dean Thompson, și directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, domnul Alexandru Florian.

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a adjunctului Secretarului de Stat pentru Comerț al Statelor Unite ale Americii, domnul Bruce Andrews

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 11 mai a.c., la Palatul Cotroceni, pe adjunctul Secretarului de Stat pentru Comerț al Statelor Unite ale Americii, domnul Bruce Andrews, șeful misiunii de promovare comercială în domeniul securităţii cibernetice aflată zilele acestea la București.

Discursul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Forumul „Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - România”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat luni, 30 martie a.c., la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, la Forumul „Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - România”, prilej cu care a susținut un discurs.

Întâlnirea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri europene şi eurasiatice, doamna Victoria Nuland

În aceasta dimineaţă, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri europene şi eurasiatice, doamna Victoria Nuland, au avut o întrevedere la Palatul Cotroceni.

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Parlamentului Regatului Suediei, domnul Urban Ahlin

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 25 mai a.c. la Palatul Cotroceni, pe Președintele Parlamentului Regatului Suediei, domnul Urban Ahlin.

Întrevederile Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Prim-ministrul Republicii Turcia, domnul Ahmet Davutoğlu, și cu Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei, domnul İsmail Kahraman

În cadrul vizitei de stat pe care o efectuează în Republica Turcia, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 24 martie a.c., la Ankara, întrevederi cu Prim-ministrul Republicii Turcia, domnul Ahmet Davutoğlu, și cu Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei, domnul İsmail Kahraman.

Declaraţie de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 23 martie a.c., la Ankara (Republica Turcia), o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan.

Vizita de stat a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în Republica Turcia

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22 - 24 martie a.c., o vizită de stat în Republica Turcia, la Istanbul şi Ankara.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri, 1 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, cu Președintele Republicii Turcia, domnul Recep Tayyip Erdoğan, care efectuează o vizită oficială în țara noastră.

Întrevederea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Ucrainei, domnul Petro Poroșenko

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut sâmbătă, 13 februarie a.c., o întrevedere cu Președintele Ucrainei, domnul Petro Poroșenko, în marja Conferinței Internaționale de Securitate de la München.

Declaraţia de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la plecarea spre Kiev, Ucraina

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 17 martie a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea vizitei oficiale pe care o efectuează în Ucraina.

Declarația de presă comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Ucrainei, domnul Petro Poroșenko

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marți, 17 martie a.c., la Kiev (Ucraina), cu Președintele Ucrainei, domnul Petro Poroșenko. La finalul convorbirilor, cei doi șefi de stat au susţinut o declaraţie de presă comună.
 

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Ministrului de Externe al Ucrainei, domnul Pavlo Klimkin

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit marți, 17 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Ministrul de Externe al Ucrainei, domnul Pavlo Klimkin, aflat în vizită oficială la București. 

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Ungariei, domnul Áder János

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 4 noiembrie a.c., în marja Reuniunii șefilor de stat din Statele Europei Centrale și de Est, o întrevedere cu Președintele Ungariei, domnul Áder János, la solicitarea părții ungare. 

Vizita oficială a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Sfântul Scaun

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a fost primit în audienţă în această dimineață de către Sanctitatea Sa Papa Francisc, după care s-a întâlnit cu Eminenţa Sa Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat.

Alocuţiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii cu studenţii români care studiază în instituţiile de învăţământ pontificale din Roma

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit vineri, 15 mai a.c., cu studenţii români care studiază în instituţiile de învăţământ pontificale din Roma (Republica Italiană).

Declarația de presă a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, înaintea vizitei la Expoziția Universală Milano 2015 și la Sfântul Scaun

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut joi, 14 mai a.c., la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Otopeni, o declaraţie de presă înaintea vizitei la Expoziția Universală Milano 2015 și la Sfântul Scaun.

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Viceprim-ministrului și Ministru al Afacerilor Externe și Expatriaților al Regatului Haşemit al Iordaniei, domnul Nasser Judeh

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit joi, 3 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Viceprim-ministrul şi Ministru al Afacerilor Externe şi Expatriaţilor din Regatul Haşemit al Iordaniei, domnul Nasser Judeh. Cu prilejul vizitei sale în România, oficialul iordanian a participat la ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Turkmenistanului, domnul Gurbangulî Berdâmuhamedov

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi Preşedintele Turkmenistanului, domnul Gurbangulî Berdâmuhamedov, au avut o întrevedere vineri, 25 septembrie a.c., în marja Adunării Generale a ONU, la New York. 
 

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Populare Chineze, domnul Xi Jinping

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut sâmbătă, 26 septembrie a.c., în marja participării la reuniunea Global Leaders’ Meeting on Gender Equality and Women’s Empowerment, o întrevedere cu Președintele Republicii Populare Chineze, domnul Xi Jinping.
 

Participarea Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, la dineul găzduit de Prim-ministrul Japoniei, domnul Shinzo Abe

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat sâmbătă, 26 septembrie a.c., la dineul găzduit de premierul Japoniei, domnul Shinzo Abe, în contextul campaniei de promovare a proiectului „Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment”. 
 

Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Preşedintelui Adunării Naţionale a Republicii Libaneze, domnul Nabih Berri

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit miercuri, 14 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Libaneze, domnul Nabih Berri, aflat în vizită oficială în România.