Prima pagină | Căutare |
Arhivă | Contact | Hartă site
Ultima actualizare 01.12.2015
 

 

     

COMUNICAT DE PRESA
(20 aprilie 2007)

REF: Declaratie de presa a presedintelui Romaniei, Traian Basescu

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a sustinut astazi, 20 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa.
Va prezentam integral textul declaratiei sefului statului.

„Astazi Curtea Constitutionala a validat hotararea Parlamentului, asa ca tot astazi incepe si interimatul domnului Vacaroiu.

In ceea ce ma priveste, dupa cum stiti, la un moment dat am anuntat ca voi demisiona daca se produce suspendarea in parlament. Speram ca acest lucru va antrena o competitie electorala cinstita intre liderii partidelor si, in acelasi, speram ca ar fi fost posibil ca un astfel de gest sa antreneze si alegeri anticipate pentru parlament.

Din pacate, ceea ce am vazut ieri in Parlamentul Romaniei, m-a convis ca, in niciun caz, larga majoritate antiprezidentiala nu ar fi acceptat alegerile anticipate. Mai mult decat atat, probabil intr-o scapare generata de emotie si tensiune, Primul ministru a afirmat ieri ca demisia Presedintelui ar fi proba ca Presedintele si-a pierdut dreptul moral de a mai candida. Mai mult decat atat, astazi, presedintele Camerei Deputatilor, domnul Bogdan Olteanu, a declarat fara ezitare ca se prefigureaza schimbarea Legii electorale.

Toate acestea ma indreapta catre o concluzie, si anume aceea ca suspendarea era doar un punct in programul de eliminare a politicianului Traian Basescu din competitia politica.

In cursul zilei de ieri si de astazi am primit foarte multe semnale externe care reclama o rapida restabilire a stabilitatii politice in Romania.

Pe fondul intentiilor pe care le pot anticipa, exprimate deja de foarte multi politicieni, este clar ca o demisie ar fi accentuat criza politica si ar fi prelungit-o, probabil, pana in iulie, august, septembrie chiar, cand s-ar fi putut organiza alegeri prezidentiale ca efect al demisiei.

Din acest motiv si considerand ca un gest de fair-play nu ar fi primit din partea majoritatii antiprezidentiale un raspuns similar, am luat decizia ca cea mai buna solutie pentru Romania, in momentul de fata, solutie care sa puna capat cel mai rapid crizei politice este participare mea la referendum. Deci urmarea caii constitutionale, aceea de a ma prezenta intr-un referendum pentru mentinere in functia de presedinte sau pentru revocare din functie.

Sper ca acest referendum sa fie organizat de guvern in termenii constitutionali, adica 30 de zile de acum inainte.

Decizia pe care am luat-o este generata probabil si de experienta de viata pe care o am si anume aceea ca atunci cand trebuie sa optezi pentru o solutie sigura pentru tara este corect sa pui inaintea intereselor politice legate de eventuale alegeri interesul nationale care reclama imediat trecerea la un regim de stabilitate.

Stiu ca anuntul meu va genera pentru unii regrete, pentru altii dezamagire si pentru cei care doreau eliminarea mea din viata politica o enorma suparare si necesitatea schimbarii strategiilor. Dar viata nu este intotdeauna asa cum o planifici.

Altfel spus, ne vedem la vot peste 30 de zile, faptul ca am renuntat la demisie nu ma fereste de confruntarea cu electoratul.

Perioada urmatoare este o perioada pe care o voi rezerva atat unui contact strans cu populatia, o voi rezerva intalnirilor cu oameni din mediul rural si din mediul urban, o voi rezerva gandirii unui mod de abordare a functiei de presedinte al Romaniei in baza prevederilor avizului Curtii Constitutionale si in baza interesului national si al poporului roman.

Va multumesc mult, ne revedem peste 30 de zile la Cotroceni.”

Departamentul de Comunicare Publică
20 Aprilie 2007

Înapoi

     
 
 


 
Nr. vizitatori
6.206.918
din 21 dec. 2004
Pentru orice problema legata de functionarea acestui site va rugam contactati webmasterul