Prima pagină | Căutare |
Arhivă | Contact | Hartă site
Ultima actualizare 26.11.2015
 

 

     

COMUNICAT DE PRESA
(12 februarie 2007)

REF: Declaratie de presa comuna sustinuta de presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele Republicii Ungare, László Sólyom.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu l-a primit astazi, 12 februarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe omologul sau ungar, László Sólyom, care se afla in vizita in Romania la invitatia sefului statului roman.

Presedintele Basescu a multumit omologului sau pentru prezenta in tara noastra, apreciind ca vizita a ocazionat abordarea unor teme de interes bilateral, precum si aspecte legate de colaborarea romano-ungara in cadrul Uniunii Europene. La randul sau, presedintele László Sólyom a adresat sefului statului roman invitatia de a intreprinde o vizita oficiala in Ungaria.

In cadrul convorbirilor, cei doi presedinti au abordat tema respectarii drepturilor minoritatilor, respectiv dreptul la invatamant in limba materna, dreptul de a pastra valorile culturale si traditiile si, de asemenea, dreptul minoritatilor de a fi reprezentate politic. In context, seful statului roman a apreciat ca, desi Romania si Ungaria aplica politici diferite in ceea ce priveste drepturile minoritatilor, „ambele state indeplinesc pe deplin standardele europene”. Presedintele Basescu a aratat ca cea mai buna solutie este ca fiecare stat sa se mentina in limitele modelului de respectare a drepturilor minoritatilor pe care l-a adoptat, asigurand ca Romania nu va incerca niciodata sa impuna modelul sau altor state.

In cadrul convorbirilor a fost abordata problema Fundatiei Gojdu. „Deschiderea acestui subiect a fost necesara din punct de vedere al partii romane pentru simplul motiv ca acordul nu a putut fi ratificat de Parlamentul Romaniei”, a adaugat presedintele Basescu. Cei doi oficiali au convenit ca solutionarea acestei probleme tine strict de guvernele celor doua tari.

In ceea ce priveste problematica europeana, cei doi sefi de stat au evidentiat determinarea ambelor tari de a sustine presedintia germana in relansarea Tratatului Constitutional. Presedintele Ungariei a afirmat ca s-a convenit ca UE creeaza noi posibilitati de cooperare bilaterala, pozitiile Romaniei si Ungariei fiind similare in privinta Tratatului Constitutional.

De asemenea, in cadrul discutiilor presedintele Sólyom a ridicat problema reabilitarii persoanelor care au avut de suferit in urma Revolutiei din 1956, exprimand, totodata, satisfactia partii ungare pentru faptul ca seful statului roman „a inceput procesul de dezvaluire a crimelor comunismului”. In acest context, presedintele Sólyom a mentionat ca este nevoie ca acele persoane condamnate, cu prilejul respectiv, sa fie reabilitate si sa li se anuleze pedepsele: „Faptul ca romanii si Romania au ajutat atunci Ungaria, trebuie subliniat. De asemenea trebuie mentionat in opinia publica faptul ca 20 de persoane au fost condamnate la moarte, iar numarul de ani de inchisoare s-a ridicat la 14.000, al acelor persoane condamnate”, a spus presedintele Ungariei.

In cadrul dialogului oficial, a fost abordata si tema privind dezvoltarea colaborarii regionale de-a lungul frontierei din perspectiva obtinerii unor importante fonduri europene. De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre necesitatea ca in aceasta regiune de frontiera sa se stabileasca legaturile firesti economice, sociale si culturale.

In alta ordine de idei, presedintele ungar a spus ca a efectuat o vizita in judetul Bekes, in zona unde traiesc majoritatea romanilor din Ungaria: “m-am informat despre situatia minoritatii romane din Ungaria, atat la autoguvernarea pe tara a romanilor, cat si la episcopul ortodox”. Presedintele Sólyom a adaugat ca in Ungaria minoritatile reprezinta un element constitutor al statului, beneficiaza de autonomie culturala deplina si au autoguvernari atat la nivelul localitatii, cat si la nivelul judetului si la nivelul tarii. “I-am spus domnului Presedinte ca o minoritate se poate sustine daca se formeaza si functioneaza ca o societate. Desigur ca societatea maghiara de aici este loiala natiunii romane. Din punct de vedere cultural este parte a natiunii ungare. In acelasi timp, impreuna cu toti cetatenii romani si cu toti cetatenii ungari, ei sunt cetateni europeni”, a declarat seful statului ungar.

Printre problemele discutate de cei doi oficiali s-au aflat solicitarea partii ungare pentru infiintarea unor facultati de limba maghiara independente pe teritoriul Romaniei, sprijinirea accelerarii procesului de retrocedare a bunurilor bisericesti, precum si Legea minoritatilor.

Partea ungara a mai exprimat dorinta inceperii unui dialog “deschis si democratic despre diferitele posibilitati si forme de auto-organizare si auto-gestionare a minoritatii maghiare”. “Aceasta ar contribui la clarificarea conceptului de autonomie. Autonomia culturala este ceva firesc pentru UE, autonomia teritoriala este posibila, dar nicaieri aceastea nu se indreapta impotriva integritatii teritoriale a statului respectiv”, a declarat Presedintele Ungariei.

Referindu-se la autonomia culturala a maghiarilor, presedintele Basescu a declarat ca, in Romania, toti cetatenii statului roman sunt obligati sa respecte Constitutia “in baza careia sunt recunoscute cele 18 minoritati, reprezentate in Parlament prin automatism, in baza careia se adreseaza in limba materna in instante, optional invata in limba materna si o Constitutie care garanteaza dreptul de a-si pastra si perfectiona obiceiurile si traditiile.”

In acest context, presedintele tarii a aratat ca Romania nu va accepta niciodata alte modele decat cele pe care si le-a ales si care sunt in deplina concordanta cu standardele europene. “Asteptam cu nerabdare sa vedem primii parlamentari romani intrati prin automatism constitutional in Parlamente ale statelor Uniunii Europene”, a continuat seful statului.

Presedintele Romaniei a apreciat ca evenimentele care se petrec in judetele Mures, Covasna si Harghita incalca prevederile Constitutiei Romaniei: “Referendumul pentru autonomie teritoriala este ilegal.” „Pot sa va spun ca atat timp cat va ramane o testare a vointei populatiei, putem spune ca este ce se afirma. Dar cand cei care astazi fac teste - nu intelegem foarte bine, cu rabdarea statului roman, cu Constitutia, ce testeaza dansii - in momentul in care incearca sa valorifice rezultatul acestui asa-zis test sau referendum ilegal, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile statului, iar responsabilitatea va apartine celor care acum realizeaza un act neconstitutional, pe teritoriul unui stat national, unitar, indivizibil si, sa nu uitati, un stat suveran”, a declarat seful statului.

La randul sau, presedintele László Sólyom a afirmat ca Ungaria nu se poate amesteca in treburile interne ale altui stat: „Si Ungaria si eu personal sprijinim acele initiative care se desfasoara in cadrul Constitutiei”. Totodata, presedintele Sólyom a aratat ca Ungaria are o pozitie ferma fata de drepturile ce trebuie acordate minoritatilor ce traiesc pe teritoriul unui stat. Seful statului maghiar a explicat ca auto-guvernarea are multe forme care depasesc autonomia culturala, fiind posibila o formula de asociere a structurilor de conducere locale, de exemplu.

Departamentul de Comunicare Publică
12 Februarie 2007

Înapoi

     
 
 


 
Nr. vizitatori
6.193.406
din 21 dec. 2004
Pentru orice problema legata de functionarea acestui site va rugam contactati webmasterul